Domácí kremšnit (žloutkový řez)

Taky chodíte tak rádi do cukrárny a kocháte se uměním šikovných ručiček, které ty všechny dobroty připravují? Ráda si jednou za čas vyzkouším nějaký ten recept na populární zákusky sama doma. Na žloutkový řez jsem se dlouho chystala a vždy jsem dala přednost nějakému jinému receptu. Teď konečně nastal jeho čas. Pokud hledáte něco efektního, snadného a rychlého, určitě jej vyzkoušejte.

Připravte si:

  • 2 balení vyváleného listového těsta

Na krém:

  • 600 mililitrů mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 vanilkové cukry
  • 80 gramů moučkového cukru
  • 200 gramů másla (pokojová teplota)

Na polevu:

  • 100 gramů cukru moučky
  • 1 lžíce horké vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce rumu

Na potření:

  • 2 lžíce rybízového džemu

Jako základ k celému řezu nám poslouží listová těsta. Já osobně používám těsto hotové a již vyválené. S domácím je totiž ohromně moc práce a výsledek je s kupovaným srovnatelný. Pokud máte stejně jako já těsto již vyválené na placku, jen ho opatrně roztočte a i s pečícím papírem, na němž je uloženo, přesuňte na plech. Vezměte si vidličku a důkladně jej po celé ploše propíchejte. Tento bod je stěžejní hlavně proto, že vám těsto neudělá ohromné vypoukliny. Úplně stejný postup udělejte i s druhým plátem listového těsta. Troubu si předehřejte na 180°C a oba pláty těsta v ní pečte cca 10 minut. Těsto by mělo hezky vyskočit, lístkovat, ale nedělat boule.

Upečené pláty nechte vychladnout a vrhněte se na krém. Do hrnce si dejte mléko s cukrem, přiveďte ho k varu, v hrníčku si rozmíchejte pudinkový prášek s trochou mléka a vmíchejte jej do horkého mléka. Za stálého míchání si připravíme opravdu hutný pudink. Odstavte z ohně a za občasného promíchání nechte vystydnout. Máslo pokojové teploty vložte do mísy a lehce ho rozmíchejte metličkou. Do másla následně vešlehejte vychladlý pudink.

Krém namažte na jeden z upečených plátů těsta a následně přiložte druhým. Rukama těsto lehce přitlačte. Povrch dezertu pak pomažte tenkou vrstvou rybízového džemu a vrhněte se na přípravu citronové polevy. Do misky si dejte prosátý cukr moučku a pomocí metličky do něj vmíchejte horkou vodu, citronovou šťávu a rum. Vznikne vám hustá bílá poleva, kterou pomocí gumové stěrky rozetřete po povrchu řezu. Dezert dejte nejlépe přes noc vychladit do lednice. Při řezání si vezměte opravdu ostrý nůž, který po každém zakrojení otřete. Jinak by se vám řezy drolily a výsledek by nebyl tak hezký.

Z tohoto předpisu vytvoříte cca 12-15 porcí podle toho, jak velké kousky budete krájet. Dezert chutná opravdu jako originál od cukráře a pokud nepočítám chladnutí, máte do hodinky hotovo. Zkrátka za málo peněz a času hodně muziky.

Recept na žloutkové řezy najdete také ve formě videa na mém YouTube kanále. 

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).