Kolonáda nepečený dort

Lázeňské oplatky Kolonáda od Opavie, to je klasika, kterou si vždycky ráda dám. Křupavé kulaté dobroty se dají jíst nejen samy o sobě, ale také je lze použít jako základ příjemného a rychlého dezertu. Nepečený dortík se perfektně hodí třeba jako sladká svačinka na skvělý jarní nebo letní piknik. My jsme si jeden s Kolonádou taky uspořádali a pořádně si ho užili. 

Připravte si:

  • 1 balení čokádových lázeňských oplatek Kolonáda (kulatých)
  • 250 gramů polotučného tvarohu (1 vanička)
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání (33% tuku)
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 1 lžička strouhané kůry z citronu
  • jahody a borůvky na ozdobení

Do větší mísy si připravte tvaroh, přilijte k němu smetanu ke šlehání, přisypte vanilkový cukr, ztužovač šlehačky a všechno dohromady důkladně prošlehejte. Krém, který vznikne, by měl šleháním hezky zhoustnout, ale zároveň být dostatečně tekutý, aby se dal následně dobře roztírat. Do krému přidejte strouhanou citronovou kůru, prosejte moučkový cukr, opět prošlehejte. Nyní je vhodné krém ochutnat a zjistit, zda vám sladkost vyhovuje. Já jsem volila krém méně sladký, pokud vám nechutnal, přidejte ještě další moučkový cukr.

Na větší talíř si položte jeden kulatý oplatek Kolonáda, přidejte na něj asi pětinu krému, rozmažte a položte na něj další oplatek, lehce jej přitlačte. Takto postupujte se všemi oplatky z krabičky. Dejte pozor, aby vám na závěr zůstala část krému, kterou pomažete dortík po bocích a nahoře. Krém na povrchu dortu uhlaďte a dortík dejte na hodinu zatuhnout do lednice.

Po lehkém zachlazení vyndejte dort z lednice, rozdobte jej půlenými jahodami, borůvkami či jiným sezonním ovocem, které máte rádi. Dort vraťte opět do lednice a nechte jej odležet nejlépe přes noc. Pokud tolik času nemáte, nechte jej v lednici alespoň dvě hodinky.

Po vychlazení můžete dortík krájet na klínky a podávat.

[box]TIP: Pokud máte rádi v dortících alkoholové aroma, každou oplatku lehce pokapejte hnědým rumem. Dezert tak získá nejen další chuťový rozměr, ale také bude dříve odleželý. [/box]

 

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).