Cheesecake slaný karamel

Máte rádi cheesecakes? Já osobně ano, kombinace sladkých sušenek a nakyslé sýrové náplně je super. Hodně ráda mám například velmi svěží limetkový cheesecake, když mám chuť na něco vydatnějšího a sladšího, pustím se třeba do snicker´s cheesecake nebo čokoládové verze. Všechny tyto recepty máte již tady na blogu. Tentokrát jsem se pustila do v poslední době velmi trendové záležitosti – cheesecake slaný karamel. 

Připravte si:

Na sušenkovou krustu:

  • 250 gramů máslových sušenek (například kulaté Zlaté máslové od Opavia)
  • 100 gramů másla

Na slaný karamel:

  • 500 gramů krupicového cukru
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání (33%)
  • 140 gramů másla
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce hladké mouky

Na náplň:

  • 500 gramů polotučného tvarohu (2 vaničky)
  • 150 gramů Gervais (bez příchutě)
  • 200 gramů zakysané smetany (spíše tučnější)
  • 4 celá vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

 

  • hrubou sůl na dozdobení

Nejprve je dobré připravit si slaný karamel. Ten podle tohoto receptu můžete použít například také na cupcakes, polevu na zmrzlinu nebo třeba jen tak na mlsání. Do pánve se silným dnem si vsypte krupicový cukr, zapněte středně silný plamen a nechte jej topit. Jakmile se cukr začne roztékat, začněte karamel míchat, aby se nespálil (zhořkl by). Když se cukr roztopí, míchejte intenzivně a vyčkejte, dokud karamel nezíská hezky hnědavou barvu. Poté stáhněte plamen na minimum. Máslo si nakrájejte na kostičky a asi po třetinách jej vmíchávejte do horkého karamelu. Nelekejte se, v první fázi se máslo oddělí od karamelu, vy důkladně míchejte, asi za 5-10 minut se hmota hezky spojí a vznikne hladká pasta. Jakmile se tak stane, důkladně míchejte a přilévejte do trochách smetanu ke šlehání. Pozor! Karamel reaguje velmi bujně, syčí a bublá. Dejte pozor, abyste se neopařili. Až se smetana hezky propojí s karamelem, pánev sundejte z ohně. Asi třetinu karamelu odlijte bokem, budete jí potřebovat na dozdobení cheesecaku.

Nyní je čas pustit se do sušenkové krusty (korpusu). Sušenky si rozmixujte na prášek (nebo je můžete dát do sáčku a rozbít paličkou na maso či válečkem), dejte je do misky, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Dno formy na dort (průměr cca 25 centimetrů) si vyložte pečícím papírem. Sušenkovou směs nasypte do formy a rukama hezky utlačte po jejím dně i po bocích. Poté vezměte sklenici s rovným dnem a sušenky důkladně udusejte. Troubu si předehřete na 160°C a vložte do ní připravený korpus na 10 minut.

Během pečení korpusu si připravte sýrový krém. V míse smíchejte tvaroh, gervais, zakysanou  smetanu, vanilkový extrakt a poté pojednom také vajíčka. Do karamelu, který vám zbyl v pánvi, vmíchejte dvě lžíce hladké mouky.

Do horkého korpusu nalijte karamel s moukou z pánve. Na něj navršte sýrovou náplň a uhlaďte. Na dno trouby vložte malý pekáček s vodou. Pečte v troubě předehřáté na 140°C po dobu 1 hodiny a 40 minut. Díky vodě v pekáčku se nebude z cheesecaku vypařovat tolik vody a výsledný dezert nebude příliš suchý.

Po vytažení z trouby nechte cheesecake vychladnout. Poté na něj polijte karamelovou polevu, kterou jste si na začátku odložili bokem. Pokud vám příliš zatuhla, na malou chvíli jí přihřejte. Nechte zatuhnout alespoň na dvě hodiny v lednici. Každou porci pak můžete dozdobit a dochutit také hrubozrnou solí.

 

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).