Čokoládový cheesecake

Velikonoční pondělí se pomalu blíží a vy ještě nevíte, co sladkého připravíte pro své hosty? Máte plné zuby mazanců, jidášů a beránků? Udělejte cheesecake. A pokud nemáte zrovna náladu na klasický světlý, pusťte se do tohohle čokoládového. Dezert je nepečený a budete ho mít cobydup hotový. 

[box type=”info” style=”rounded”]Cheesecake je dezert tvořený dvěma vrstvami – rozdrcenými sušenkami a sýrovým krémem. Krém obsahuje různé druhy sýrů, například tvaroh, mascarpone nebo třeba Lučinu. Zákusek bývá často doplněn o čerstvé ovoce nebo čokoládu. [/box]

Připravte si:

  • 200 gramů máslových sušenek
  • 100 gramů rozpuštěného másla
  • 300 gramů kvalitní hořké čokolády
  • 250 mililitrů smetany ke šlehání
  • 500 gramů měkkého polotučného tvarohu
  • čokoládu na ozdobení

Sušenky si rozlámejte a vložte do mixéru. Rozmixujte je na prášek. Máslo si rozpusťte a vlijte jej k rozdrceným sušenkám. Důkladně promíchejte. Dortovou formu (průměr cca 24 centimetrů) si vyložte alobalem a přesypejte do ní sušenkovou směs. Rukama jí důkladně rozmístěte po formě, nezapomeňte vytvořit také okraje dortu. Vezměte si sklenici s rovným dnem a “těsto” důkladně sklenicí ještě upěchujte.

Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu. Použijte takovou, kterou máte rádi, ideálně s vysokým podílem kakaa. Do mísy si dejte tvaroh, vmíchejte smetanu ke šlehání, ale nešlehejte, pouze promíchejte. Vezměte si metličku a zchladlou čokoládovou směs do sýru pomalu všlehejte. Dejte si pozor na to, že by obě směsi měly mít zhruba pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil.

Vzniklou čokoládovou směs vlijte na sušenkový základ, rozetřete, uhlaďte a dejte vychladit do lednice alespoň na tři hodiny ideálně přes noc.

TIP: Já jsem dortík zdobila čokoládovými motanicemi. Ty si můžete vyrobit i vy sami doma. Budete potřebovat hořkou čokoládu, kterou si roztopíte ve vodní lázni. Naplníte jí uzavíratelný pytlík, kterému odstřihnete roh a na pečící papír si vytvoříte požadované ornamenty. Půl hodiny vychladíte v lednici a můžete zdobit. 

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).