Domácí čokoládový termix

Termix mám spojený s dětstvím. Hranatý kelímek, do kterého jsem se dostávala díky obrácenému konci lžičky, protože na něm ještě nebyla vymoženost typu rožku na snadnější otevírání. Čas od času pak člověk jedl taky kovové piliny z “preparace” víčka, ale stejně byl maximálně spokojený. Dnes už to mají s otevíráním děti zásadně jednodušší. Nicméně, úplně nejlepší varianta je si termix připravit hezky poctivě doma. Vzhledem k tomu, že k jeho přípravě potřebujete jen tři základní suroviny, bude to pro Vás určitě hračka.

Na 4 větší porce termixu si připravte:

  • 200 gramů měkkého tučného tvarohu
  • 200 gramů smetany ke šlehání (minimálně 33% tuku)
  • 100 gramů kvalitní hořké čokolády (optimálně min. 56% kakaa)

K dozdobení:

  • ovesné sušenky (já jsem použila Opavia ovesné se skořicí)
  • čerstvé ovoce (borůvky, maliny, ostružiny …)

Čokoládu si nalámejte na kostičky a vložte do větší misky. Smetanu ke šlehání si dejte do kastrůlku a pozvolna ohřívejte. Měla by dosáhnout lehce pod bod varu. To znamená, že se bude téměř vařit, ale nebude ještě bublat. Poté jí vypněte a ihned ještě horkou nalijte přes čokoládu v misce. Nechte několik minut odstát a poté pomocí metličky vymíchejte hladkou čokoládovou směs.

Do ještě teplé čokoládové směsi přidejte tvaroh a všechno společně prošlehejte. Výsledný termix by měl mít řidší konzistenci, než ten z obchodu, ale velmi podobnou barvu.

Směs zakryjte a uložte do lednice ideálně alespoň na hodinu. Termix hezky zhoustne. Pokud jej v lednici necháte například celou noc, bude to úplně nejlepší.

Před servírováním termixu do misek si rozdrobte sušenky a drtí posypte každou z připravených porcí. Na závěr nezapomeňte na čerstvé ovoce.

Sušenky Zlaté OVESNÉ se skořicí jsou novinkou od Opavia. Jsou vyrobeny z 50% z ovesných vloček, dále z celozrnné pšeničné mouky a nádherně chutnají a voní po skořici. Jsou výborné jen tak jako svačinka (zejména jejich malé “cestovní” balení) nebo právě jako přísada do rozličných receptů. Velmi dobře si je dovedu představit do různých pohárů, skleniček, dezertů nebo třeba jako sušenky do základu zákusků. 

[box]TIP: Domácí termix se skvěle hodí například jako svačinka do školy nebo na výlet. Pro tento typ podávání je ideální termix umístit do zavařovací sklenice s víčkem. Nezapomeňte právě ani na sušenkový základ a ovoce, aby mělo dítě svačinku hezky vyváženou. [/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).