Sýrové větrníčky

Miluju pečení. Ačkoliv to ve většině případů znamená něco sladkého, čas od času se pustím do slaného pečiva. Existuje spousta variací, ale téměř v žádné populární nechybí nějaký ten sýr. Dnešní recept je speciální tím, že se připravuje z odpalovaného těsta, na rozdíl od klasických větrníků nebo věnečků, se ale neplní žádným krémem. Překvapivě nejsou sýrové větrníčky vůbec suché, spíš naopak, krásně vláčné s výrazným sýrovým aroma.

Připravte si (na cca 40 malých větrníčků):

  • 60 gramů másla
  • 150 gramů hladké mouky
  • 250 mililitrů vody
  • půl lžičky soli
  • 150 gramů strouhaného ementálu
  • 60 gramů strouhaného parmezánu
  • 4 vejce

Předehřejte si troubu na 200°C a pusťte se do přípravy odpalovaného těsta. Do středně velkého kastrolu dejte vodu, přidejte máslo a společně zahřívejte. Odvažte si hladkou mouku, přidejte k ní sůl a až voda v kastrolu začne vřít, zamíchejte do ní mouku se solí. Za stálého míchání těsta nechte pod hrncem hořet nejmenší možný plamen. Těsto nechte prohřívat tak dlouho, dokud se nám nezačne krásně odpalovat, tedy odlepovat hezky samo od okrajů hrnce a tvořit jednolitou hmotu.

Odpálené těsto nechte vychladnout. Pokud tento proces chcete zkrátit, dejte jej do robota a nechte promíchávat hákem. Do chladného těsta zašlehejte po jednom vejce. Jakmile vznikne hezké těsto, přidejte asi 3/4 všeho nastrouhaného sýru. Hotové těsto dejte do zdobícího pytlíku a stříkejte na plech plná kolečka. Každé kolečko posypte trochou zbylého strouhaného sýru.

Věnečky pečte v troubě ideálně na horkovzduch. Nejprve 10 minut na 200°C a pak 17 minut na 170°C. Během pečení rozhodně neotevírejte troubu, větrníčky by mohly spadnout.

Pokud chcete větrníčky několik dní uchovat, uložte je do vzduchotěsné nádoby.

Co pečete raději Vy? Sladké nebo slané?

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).