Móda, která nestárne

Přiznám se, že móda není úplně mou parketou. Rozhodně tedy ne, co se blogování týká. Když se mi do ruky dostalo téma udržitelná móda, uvědomila jsem si, že mám co říct. Poslední doba velmi přeje ekologičtějšímu a tedy k planetě šetrnějšímu životu. Do obchodu si nosíme látkové tašky, nepoužíváme mikrotenové pytlíky, minimalizujeme množství plastů, které vyprodukujeme. Ale co taková udržitelná móda? Pro mě je to téma zajímavé hned z několika pohledů.

Nákup oblečení

Už při nákupu oblečení je dobré přemýšlet o tom, co si kupujeme. Já osobně se snažím hledět na materiál, z kterého je kousek vyroben. Takže nákup pro mě neznamená jenom zkoušení, zda mi oblečení sedí, ale také jeho důkladné “ohmatání”. Kvalitní kousek má rozhodně delší životnost a neztrácí tak rychle své vlastnosti.

Další kritérium je využitelnost kousku. Zkuste si vždycky říct, zda dané oblečení opravdu využijete. Každý z nás má doma určitě hromadu kousků, které si koupil v okamžitém poblouznění a měl je na sobě jednou nebo dvakrát. Já ráda volím univerzální kousky v barvách, které vím, že mám ve svém šatníku s čím zkombinovat.

Pro zajímavé kousky navíc nemusíte jít jen do běžných obchodů. Originály můžete najít třeba i v sekáčích.

Péče o oblečení

Aby nám oblečení dlouho vydrželo, je potřeba se o něj správně starat. Asi nikdo z nás nemá radost, když je jeho nové oblíbené tričko seprané dříve, než skončí jeho prodej v obchodě. Je dobré využívat prací prostředky určené pro daný typ oblečení. Například zvlášť na barevné, tmavé prádlo nebo bílé. V tomto směru se mi dobře osvědčily prací gely Perwoll Renew, které obnovují původní barvu materálů. Oblečení si tak déle udrží krásné barvy a nevypadá obnošeně.

Čtěte cedulky!!! a držte se piktogramů na nich. Díky správně zvolenému programu pračky a taky sušičky (pokud jí máte) nebude vaše oblečení tak rychle ztrácet barvu a tvar.

Dejte oblečení druhý život

Taky si někdy říkáte větu: Tohle sice už nenosím, ale je to pořád hezké a je škoda to vyhodit? Není nic jednoduššího, než prodloužit oblečení životnost a poslat ho dál do světa. Ať už jej prodat například na některém internetovém bazaru nebo třeba vyměnit některé kousky například s kamarádkou. Mně se jako velmi dobrý způsob dalšího využití oblečení osvědčila také Charita, Diakonie, azylové domy atp. Oblečení jde potřebným a jeho život se prodlouží.

Pokud máte doma oblečení, které je už ve špatném stavu, i jemu můžete ještě najít využití. U savých materiálů lze látku rozstříhat a použít například jako jednorázové hadříky. Pokud jde o nějaký jiný materiál, lze využít i kontejnery na textil. Ten jde k dalšímu průmyslovému zpracování.

Tak co? Přemýšleli jste někdy nad tím, že třeba jedny obyčejné džíny mohou být využity opravdu na 100 procent? Že místo hromady věcí je lepší koupit si jich několik opravdu potřebných? Jaká je vaše představa o udržitelné módě?

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).