Polomáčená kandovaná pomerančová kůra

Kandovaná citrusová kůra patří k Vánocům úplně stejně neodmyslitelně jako například skořice do perníčků. Používám jí hlavně jako součást různých receptů, třeba biskupský chlebíček mám moc ráda a marokánky vyloženě miluju. Dnes Vás naučím, jak si připravit kandovanou kůru z pomerančů hezky doma a použít jí můžete polomáčenou v čokoládě také jako skvělé vánoční cukroví.

Dbejte dobře na výběr pomerančů. Úplně nejlepší bude, když použijete ty, které nemají kůru chemicky ošetřenou. Přeci jen se v receptu používá právě kůra, v níž se její aroma umocňuje také díky namáčení ve vodě. Asi by vám úplně nechutnalo, kdybyste místo voňavé kůry měli chemicky zapáchající oranžovou hmotu. A to ani nemluvím o tom, že zdravé by to taky rozhodně dvakrát moc nebylo.

Připravte si:

  • 4 větší pomeranče
  • asi 1/2 litru vody
  • 2 lžičky soli
  • 450 gramů cukru krupice
  • 150 gramů kvalitní hořké čokolády

Pomeranče (přestože jsou bio) omyjte. Seřízněte jim obě špičky tak, aby se dal pomeranč postavit pohodlně na stůl. Poté kůru na pomeranči po celé její výšce nakrojte zhruba v každé čtvrtině. Prsty opatrně zajeďte pod kůru a opatrně ji oddělujte od masy. Vyloupnutou kůru nožem opatrně seřízněte tak, abyste dostali pryč alespoň část bílé hmoty, která odděluje dužinu od kůry. Tento krok je důležitý proto, abyste se zbavili co nejvíce hořkého bílého meziobalu pomeranče. Kůru poté nakrájejte na tenké proužky (o šíři cca 5 milimetrů). Pokud chcete mít cukroví raději kratší, můžete je také podélně rozkrojit napůl.

Nakrájenou pomerančovou kůru vložte do větší misky. Uvařte si horkou vodu, rozpusťte v ní sůl a tekutinu nalijte na pomerančovou kůru. Měla by být všechna potopená. Takto připravenou kůru nechte asi 24 hodin odležet.

Po uplynutí této doby kůru zceďte ze slané vody a důkladně jí omyjte pod tekoucí vodou. Měli byste se zbavit slané chuti. Kůru vložte do hrnce, přidejte půl litru vody a se zakrytou pokličkou vařte 20 minut. Poté do hrnce přisypte krupicový cukr, promíchejte a společně vařte ještě dalších 45 minut.

Po dovaření kůru zceďte (cukerný rozvar nevylévejte, dá se velmi dobře využít, viz. tip) a rozložte jí na mřížku, aby oschla.

Vyhladlou kůru máčejte v rozpuštěné čokoládě, nechte zatuhnout a uložte do uzavíratelné krabičky.

[box]TIP: Cukerný rozvar, který vám zbude, je výborný jako ingredience k dalšímu využití. Skvěle jej upotřebíte například na přípravu domácí limonády.[/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).