Čokoládový cheesecake

Miluju cheesecaky. Nikdy neodolám tomu klasickému ze smetanového sýra bez zbytečných příměsí hezky na základu ze světlých sušenek, maximálně doplněný třeba o ovocný rozvar. Tentokrát jsem však chuť dostala na něco opravdu hooodně čokolodového, hutného a chuťově výrazného. Pustila jsem se do čokoládové obdoby tohoto dezertu. Čokoládový cheesecake je tady!

Zvolila jsem pečenou variantu. Je třeba u ní počítat s tím, že bude dezert potřebovat nějaký ten čas na upečení a následné pomalé vychládání v zavřené troubě. Nejlepší je ho tedy upéct někdy k večeru, nechat ho následně v troubě a po vychladnutí dát přes noc do lednice. Pak je zkrátka úplně dokonalý.

Při přípravě dezertu se držte uvedených surovin a rozhodně se vyhněte náhražkám, které se v rámci pečení cheesecaků a přípravy třeba tiramissu v Česku rozmohly. Zapomeňte tedy na pomazánková másla a další věci, které zkrátka v cheesecaku nemají co dělat. Pokud Vám výsledek přijde příliš hutný, můžete si zkusit pohrát s poměrem obsažených  “mléčných” surovin.

Bílé tečky ve struktuře cheesecaku vznikly díky použití hutného tvarohu ve staniolu. Pokud je v dezertu nechcete, použijte tvaroh ve vaničce.

Připravte si:

Na sušenkový základ:

  • 200 gramů máslových sušenek
  • 90 gramů másla
  • 1 lžička kakaového prášku

Na sýrovo-čokoládovou náplň dezertu:

  • 220 gramů kvalitní čokolády (min. 50% kakaa)
  • 100 gramů tvarohového sýra (například Lučina)
  • 150 mililitrů smetany ke šlehání (33% tuku)
  • 150 gramů cukru krupice
  • 500 gramů mascarpone
  • 500 gramů tvarohu (ve staniolu)
  • 2 lžíce espressa (nebo jiná silná káva)
  • 35 gramů kakaového prášku
  • 3 velká vejce
  • špetka soli

Máslové sušenky si dejte do food procesoru a rozemelte je na prášek. Pokud nevlastníte vhodný přístroj, vložte sušenky do minimálně dvou sáčků a rozbijte je například paličkou na maso nebo válečkem na těsto. Sušenkové drobky vsypte do mísy, přidejte k nim kakaový prášek, máslo si rozpusťte a přilijte ke směsi. Všechno promíchejte.

Připravte si dortovou formu o průměru cca 24 centimetrů. Její spodní stranu i její boky vyložte pečícím papírem. Sušenkovou směs vsypte do vystlané formy, rukama jí důkladně rozprostřete po celé ploše dna formy. Poté si vezměte sklenici s rovným dnem a základ dortíku důkladně udusejte. Takto připravený korpus vložte na 15 minut do ledničky.

Troubu si zapněte na 160°C a můžete se pustit do přípravy sýrové náplně. Čokoládu si rozpusťte buďto ve vodní lázni nebo pozvolna a opatrně v mikrovlnce. Do hlubší misky dejte tvarohový sýr, smetanu ke šlehání, cukr, sůl a společně prošlehejte. Následně přidejte mascarpone, tvaroh, dvě lžíce kávy a opět společně prošlehejte. Pokud jste použili stejně jako já hodně hutný tvaroh, zanechá vám ve směsi malé  drobky. Mně osobně nevadí. Pokud o ně nestojíte, použijte tvaroh, který je více řídký.

Do připravené sýrové směsi vmíchejte ochladlou čokoládu a také kakaový prášek. Na závěr do masy přidejte po jednom vejce a důkladně je rozmíchejte. Zde už doporučuji postupovat ručně a zapomenout na šlehač.  Vyndejte si vychlazený korpus z lednice, nalijte na něj připravenou směs a vše vložte do předehřáté trouby. Vezměte si malý pekáček nebo jinou vhodnou nádobu, nalijte do ní několik centimetrů vody a vložte jí na dno trouby. Cheesecake se tak bude péct hezky rovnoměrně, nebude se pálit a voda bude zvlhčovat prostředí v troubě. Pečte 60 minut.

Po uplynutí hodiny troubu vyplněte, ale cheesecake v ní nechte i nadále. Směs bude zatím poměrně tekutá, nebojte se, během chladnutí v troubě všechno hezky ztuhne. Po vychladnutí trouby cheesecake vyndejte, vložte ho do lednice a nechte ho ještě pořádně zachladit.

Před podáváním krájejte nožem namočeným v teplé vodě. Povrch dezertu můžete mírně posypat kakaem.

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).