Jahodový sorbet s mátou

Do výzvy s mraženou zeleninou a ovocem Dione a se serverem Blogerky.cz jsem se přihlásila se dvěma recepty – s domácími tagliatelle se špenátem a s jahodovo-mátovým pyré se šlehačkou. Nicméně, situace se za téměř dva měsíce změnila. Venku vysvitlo sluníčko, přišla nám horka a já jsem začala přemýšlet o tom, že teplé pyré nebude úplně to pravé. Lámala jsem si tedy hlavu nad tím, jak recept upravit do těchdle dní, kdy je opravdu na padnutí. A pak přišel nápad – místo teplého připravím studené, tedy doslova ledové. Pustím se do sorbetu. 

Mražené jahody mi při přípravě dezertu velmi usnadní práci. Zkrátí se doba jeho přípravy a navíc nebudu muset zdlouhavě čistit a probírat ovoce.

Připravte si:

  • 350 gramů mražených jahod Dione
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 10 mátových lístků

Jahody si vyndejte z mrazáku, vysypejte z pytlíku a vložte do misky. Zde je nechte asi deset až patnáct minut odstát při pokojové teplotě. Poté k nim přidejte citronovou šťávu, cukr a pomocí tyčového mixéru nebo cutteru se pusťte do jejich rozmělnění. Z počátku to bude vypadat poměrně náročně, po chvíli si však jahody dají říct. Mixujte tak dlouho, dokud z ovoce nevznikne pyré, které ještě nebude zcela hladké – bude v sobě mít kousky. Pak do směsi vložte omyté mátové lístky a opět pomocí mixéru doveďte konzistenci k dokonalosti.

Sorbet by měl být hladký, bez větších kusů ovoce. Podle toho, jak moc/málo budou použité jahody sladké můžete přidat nebo naopak ubrat množství přidaného cukru.

Sorbet ihned servírujte. Pokud byste všechen nespotřebovali najednou, přemístěte jej do uzavíratelné nádoby a vložte do mrazáku. Po jeho opětovném vyndání jej nechte stát v pokojové teplotě alespoň deset minut, aby trochu povolil.

[box]TIP: Mražené jahody můžete použít také v jiných receptech. Připravit můžete například tvarohové knedlíčky s jahodovo-mátovým přelivem. [/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).