Lehký ovocný dortík

Sice to venku zatím moc nevypadá, ale pomalu a jistě se k nám blíží léto. Období teplých dní, pro které se přesně hodí nějaký ten lehounký ovocný dezert. Právě na jeden takový pro vás mám dnes recept. Obsažené ovoce si můžete libovolně nakombinovat podle toho, co máte rádi nebo co je zrovna na pultech. Pokud ho budete připravovat mimo ovocnou sezonu, není problém použít ovoce kompotované.

Součástí receptu je navíc předpis na můj nejoblíbenější a nejjednodušší piškot, který zvládne opravdu každý a navíc je hotový raz dva.

Připravte si:

  • 5 vajec
  • 5 plných lžic moučkového cukru
  • 6 vrchovatých lžic hladké mouky
  • 1 rovnou lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • ovoce podle vašeho výběru
  • cukr podle chuti
  • ovocný sirup
  • vodu

Troubu si předehřejte na 180°C. Do dvou misek si rozdělte vajíčka na bílky a žloutky. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Ke žloutkům vsypte moučkový cukr a opět důkladně vyšlehejte do světle žluté a krásně husté pěny. Mouku si smíchejte s kypřícím práškem a vsypte jí k vyšlehaným žloutkům. Přidejte půlku bílkového sněhu a promíchejte. Na závěr velmi jemně vmíchejte také zbytek sněhu, aby bylo těsto krásně nadýchané.

Pečící dortovou formu (cca 25 cm) si vyložte pečícím papírem a těsto do ní vlijte. Vložte do trouby a pečte na 180°C po dobu 20 minut.

Pokud používáte ovoce čerstvé, omyjte ho a nakrájejte na menší kousky. Pokud zvolíte variantu kompotovanou, slijte si bokem do misky šťávu (budete jí ještě potřebovat) a ovoce také podle potřeby překrájejte. Poté jej rozložte po upečeném a vychladlém dortovém korpusu. V hrnci si připravte ovocnou šťávu. Buďto tak, že použijete tu z kompotovaného ovoce nebo si jí namíchejte z ovocného sirupu a vody. Výsledný objem tekutiny by měl být 800 mililitrů. Šťávu podle chuti doslaďte cukrem nebo naopak okyselte citronem. Do tekutiny vmíchejte oba pudinkové prášky a za stálého míchání nechte povařit do zhoustnutí.

Ihned po dovaření nalijte ovocný pudink na připravené ovoce, uhlaďte a dejte vychladit nejlépe na noc do ledničky. Dort se bude dát krásně krájet a bude držet tvar.

TIP: Pokud se bojíte, že bude korpus trochu suchý, můžete jej před pokladením ovocem pokapat buďto šťávou z ovoce nebo například rumem. 

Já jsem tentokrát použila ovoce kompotované – ananas a mandarinky.

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).