Pečený pstruh na víně s grilovanou cuketou

Před nedávnem jsme si tady na blogu připravovali lososa. Dnes budeme v našem mini seriálu pokračovat a dopřejeme si rybu pro naše vody velmi typickou – pstruha. Přestože počasí venku nepřeje úplně nějakému tomu nákupu přímo v sádkách, dnes už není problém koupit si čerstvého pstruha v kterémkoliv lépe zásobovaném supermarketu.

Ryby obecně patří mezi lehčí jídla. Velmi se tedy hodí na zdravou večeři nebo rychlý oběd. Jejich příprava totiž nezabere ani mnoho času a zvládne ji opravdu každý, minimálně náš dnešní jednoduchý recept určitě ano.

Připravte si (na dvě porce)

  • 2 kusy čerstvého pstruha
  • 2 snítky petržele
  • asi 50 gramů másla
  • 1 dcl bílého vína (v mém případě Tramín Červený od Znovína)
  • sůl, pepř
  • 1 střední cuketu
  • 1 lžičku sušeného česneku (prášek)
  • olivový olej

Vnější stranu ryb si nejprve opláchněte a poté důkladně osušte. Vezměte si sůl a ryby zevnitř i zvenčí důkladně osolte, následně také lehce opepřete. Kůži ryb nařízněte na několika místech nožem. Měly by vám vzniknout šikmé zářezy. Do těla pak vložte snítky petržele. Na závěr ryby poklaďte kousky másla a podlijte vínem. Pečte na 200°C asi 15 minut.

Během pečení se můžete vrhnout do přípravy přílohy – grilovaných (nebo spíše opečených) cuket. Cuketu nekupujte zbytečně příliš velkou. Střední a menší cukety chutnají mnohem lépe. Nakrájejte si jí na asi půl centimetru silná kolečka, která následně pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a okořeňte sušeným česnekem. Pánev si rozehřejte, potřete opět trochou olivového oleje a nechte na něm cukety z obou stran opéct. Na jejich povrchu by se měly objevit hnědé puchýřky.

Pstruha s cuketou doporučuji podávat společně s trochou bílého jogurtu a samozřejmě kouskem citronu, tak jak se to k rybě hodí. Díky minimálnímu kořenění chutná ryba velmi přirozeně a jemné mladé cukety jí výborně sekundují. Výtečnou tečkou k jídlu je pak vhodné bílé víno.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).