Banánový krém s čokoládovou pěnou

Poháry byly hitem dětství snad každého z nás. Starší ročníky vyrážely na různé dobroty do mléčných barů, u těch mladších se bez sladké tečky v podobě poháru neobešla snad žádná návštěva restaurace. Co si budeme povídat, z dnešního dospěláckého pohledu nebylo kompotované ovoce, kopeček zmrzliny a šlehačka ze spreje žádná hitparáda. Ale ono to v těch dětských letech chutnalo úplně dokonale. 

Teď zpátky nohama na zem, už jsme velcí a občas si neodpustíme nějaký ten sladký gastro zážitek. Dneska jsem si pro vás připravila recept na takovou obdobu poháru. Základem bude smetanový krém s banány a pro chuťovou vyváženost si navrch uděláme skvělou nahořklou čokoládovou pěnu.

Na cca 6 pohárů si připravte:

  • 3 zralé banány
  • lžičku citronové šťávy
  • 400 mililitrů smetany ke šlehání
  • 3 žloutky
  • 100 gramů krupicového cukru
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu

Na čokoládovou pěnu:

  • 150 gramů kvalitní hořké čokolády ( já jsem použila o obsahu 65% kakaa)
  • 1 lžíci másla
  • 3 bílky
  • 50 gramů krupicového cukru
  • 100 mililitrů smetany ke šlehání
  • ovoce k dozdobení (např. maliny, borůvky, physalis, banán …)

Banány nakrájejte na kolečka, vložte do hrnce, zakápněte citronem a rozmixujte je na kaši (můžete je také rozmačkat vidličkou, ve struktuře pak ale mohou být hrudky). Přilijte smetanu ke šlehání a dejte na sporák velmi pozvolna ohřívat. Do mísy si dejte žloutky, přisypte k nim cukr, přidejte kukuřičný škrob a vše prošlehejte. Nyní do vaječné směsi rychle zašlehejte malou naběračku ohřáté smetany. Směs se tak lehce otuží a teď ji můžete bez obav celou vešlehat do zbytku teplé smetany s banány. Vzniklou kaši stále míchejte a vařte dokud nezhoustne (trvá to opravdu chviličku). Poté hrnec odstavte z plotny.

Směs rozdělte do vhodných sklenic, misek nebo jiných nádob. Vezměte si několik kousků potravinářské folie a na povrch krému v každém poháru fólii přitiskněte – zabráníte tak vzniku mléčného škraloupu. Takto připravené krémy vložte zatuhnout do lednice, ideálně asi na hodinu.

Po vychlazení se pusťte do přípravy čokoládové pěny. Čokoládu nalámejte a dejte dozpustit do vodní lázně. Jakmile je tekutá, vmíchejte do ní máslo. Bílky si dejte do mísy, přidejte k nim asi 20 gramů cukru a vyšlehejte je. Jakmile bude sníh hustý, přidejte zbylých 30 gramů cukru a ještě sníh pořádně dotuha došlehejte. V druhé míse vyšlehejte i smetanu ke šlehání. V míchání surovin si opět pomůžeme tím, že nejprve zamícháme asi lžíci bílkového sněhu do rozpuštěné čokolády a až následně čokoládu velmi lehce vmícháme do zbylého sněhu. Při míchání buďte opatrní, aby si pěna udržela svou konzistenci. Úplně na závěr opět velmi jemně vmíchejte také vyšlehanou smetanu. Z lednice si vyndejte připravené banánové základy, sundejte z nich potravinářskou fólii a do každého poháru přidejte také vrstvu čokoládové pěny.

Celý pohár dejte opět zachladit do lednice. Ideální je to alespoň ještě na jednu hodinu.

Povrch poháru je dobré ozdobit nějakým ovocem. Já osobně jsem k takto sladkým věcem spíše zastáncem nějakého kyselejšího – například skvěle se mi k dekoraci hodil physalis. Pokud ale máte raději sladší chutě, můžete povrch například ozdobit kouskem banánu, posypat ho cukrem, pokapat alkoholem a opatrně oflambovat.

[box]TIP: Na blogu najdete také jiné recepty na malé dezerty a poháry. Vyzkoušet můžete například svěží karamelovo-jablečný pohár podle Gordona Ramsayho nebo třeba jahodové cupcakes.[/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).