Květák na způsob francouzských brambor

Když vaříte každý den, občas zjistíte, že vlastně kuchtíte stále to samé dokola a máte chuť začít experimentovat. Úplně nejjednodušší způsob je začít se změnou u těch úplně nejzákladnějších a nejvšednějších jídel. Malou záměnou zásadní suroviny můžete vykouzlit prakticky úplně nový pokrm. Já jsem pro vás tentokrát připravila recept na francouzské brambory, ale pozor, bez brambor. Základní složku jídla, tedy brambory, jsem nahradila další krásně sezonní a českou surovinou – květákem.

Při výběru květáku na přípravu receptu doporučuji vybírat spíše menší kusy zeleniny, které nejsou tolik přerostlé. Košťál u růžiček by mohl totiž být tvrdý a  zkazit tak celkový dojem jídla.

Připravte si:

  • 1 střední až větší (ale ne přerostlý) květák
  • 2 lžíce másla
  • 100 mililitrů zakysané smetany
  • 120 mililitrů smetany ke šlehání (min. 31% tuku)
  • 110 gramů nastrouhaného sýra gouda
  • 50 gramů nastrouhaného parmezánu
  • 60 gramů sušené šunky
  • sůl, pepř
  • pažitka

Dejte si rozehřát troubu na 200°C. Květák zbavte listů a rozdělte jej na jednotlivé růžičky. Do velkého hrnce si dejte vodu, lehce jí osolte, přiveďte k varu a květák do ní na 3 minuty ponořte. Poté jej zceďte na cedník a vsypte do větší mísy. Máslo si rozpusťte, přilijte ho do mísy ke květáku a obě suroviny opatrně promíchejte. Směs osolte, opepřete a vysypte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby a pečte 10 minut.

Po vytažení z trouby (nechte si jí zapnutou) vsypte opatrně horký květák do velké mísy, přidejte polovinu nastrouhané goudy i parmezánu, na kostičky nakrájenou polovinu sušené šunky a také oba druhy smetany. Vše lehce (ale důkladně) promíchejte a následně směs přemístěte do zapékací nádoby, kde na její povrch rozložte druhou polovinu nastrouhaných sýrů a zbylé kostičky sušené šunky. Celou nádobu vložte do vyhřáté trouby a nechte společně ještě 15 minut zapéct.

Po vytažení z trouby posypte nakrájenou pažitkou, podávat můžete jídlo samostatně nebo s bramborami.

[box]TIP: Květák můžete jednoduše nahradit také brokolicí. Získáte tak další jednoduché jídlo, které ozvláštní váš týdenní jídelníček. [/box]

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).