Domácí medovník

Dnešní recept patří mezi ty časově náročnější. Pro výrobu domácí medovníku budete muset vytvořit hned dva krémy a osm tenoučkých plátů těsta. Příprava tohoto dezertu zabere cca dvě hodinky. Pokud chcete, aby byl výsledek dokonalý, musíte dortík nechat ještě minimálně jeden, ideálně dva dny odležet. Já osobně občas ráda přijímám gastronomické výzvy a tak se do medovníku jednou za čas (rozuměj cca jednou za rok) pustím. Konečný produkt je opravdu výtečný a stojí za to. Opravdu. Rozhodně do toho se mnou pojďte! 🙂 

Připravte si:

Na těsto:

  • 1 rostlinný tuk (250 gramů)
  • 3 vajíčka
  • 3 plné lžíce medu
  • 300 gramů krupicového cukru
  • 400 gramů hladké mouky 00
  • 15 gramů jedlé sody
  • 100 mililitrů vlažného mléka

Na první krém:

  • 1 plechovku karamelového kondenzovaného mléka (například Salko)
  • 100 gramů másla o pokojové teplotě

Na druhý krém:

  • 250 mililitrů mléka
  • 3 lžíce dětské krupičky
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 150 gramů másla o pokojové teplotě

Připravte si vodní lázeň. Nad ní si dejte do mísy roztopit rostlinný tuk a med. Jakmile se obě složky roztaví, promíchejte je a po jednom pomocí šlehače vmíchejte celá vejce. Důkladně prošlehejte, přidejte krupicový cukr a nechte rozpustit. V této fázi již těsto nešlehejte. V misce si promíchejte mouku s jedlou sodou a po částech vmíchejte do teplé hmoty. Jakmile máte všechnu mouku rozmíchanou v těstě, odstavte mísu z vodní lázně a ještě několik minut intenzivně míchejte.

Poté si připravte osm kusů pečícího papíru a na každý si obkreslete kruh. Já jako formu k obkreslení používám velký talíř. Pečící plech si vyložte prvním papírem a pomocí sběračky přemístěte do obkresleného kruhu asi osminu těsta. Tu pak pomocí gumové stěrky nebo příborového nože rozmažte po celé ploše obkresleného tvaru. Vrstva těsta by měla být co nejtenčí. Stejný postup opakujte se všemi osmi kruhy.

Každý kruh pak pečte v troubě vyhřáté na 160°C po dobu asi 10 minut. Výsledný plát by měl být hezky světle hnědý.

Zatímco vám pláty chladnou, můžete se pustit do přípravy krémů. První krém je opravdu triviální. Stačí vyšlehat změklé máslo s karamelovým kondenzovaným mlékem. Malinko obtížnější je pak příprava krému číslo dvě. Do kastrůlku dejte vařit mléko, jakmile bude horké, rozšlehejte v něm dětskou krupičku a vypněte. Hustou kaši nechte vychladnout. Poté do ní rozšlehejte změklé máslo a pak také prosátý moučkový cukr.

Zbývá vám poslední, ale zásadní část receptu – zkompletovat celý medovník. Na každý upečený medový plát přiložte talíř, podle kterého jste obkreslovali kruh a těsto podle něj ořežte. Odřezky ze všech plátů si schovejte bokem do misky.

První medový kruh si položte na vhodnou podložku (například tác, etažér nebo talíř) a namažte ho asi čtvrtinou karamelového krému. Položte na něj další medový plát, který důkladně přitlačte a pro změnu pomažte krupicovým krémem. Takto krémy střídejte. Jakmile položíte poslední horní vrstvu těsta, pomažte jí směsí obou zbylých krémů a důkladně posypte rozdrobenými odřezky z upečených plátů těsta.

Celý dort uložte na chladné místo (raději, než lednici, doporučuji například spíž nebo balkón) a nechte jeden nebo lépe klidně i dva dny odležet. Dort je poměrně trvanlivý a v chladném místě vydrží klidně i týden ve skvělé kondici.

[box]Pokud máte rádi oříšky, dort můžete kromě rozdrobeného těsta posypat také sekanými ořechy. Někdo medovník také dozdobuje čokoládou, pro mě je pak dezert už příliš sladký.  [/box]

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).