Grilovaná makrela s cibulí

S rybami nemám od dětství problém, kosti v nich mi už překážejí o něco více. Makrely mám roky spojené s venkovním grilováním, praskáním dřeva, připálenými ploutvemi a následným pitváním voňavé dobroty. 
K plynovému grilu jsem se zatím nedostala. Už více než dvacet let nám dobře slouží >>homemade<< gril, jednou za čas vyměníme nový rošt a jucháme vesele dál. Jak to máte vy? Používáte vynálezy moderní techniky nebo si raději nasekáte polínka, vytáhnete pytle s dřevěným uhlím a zíráte do ohně?

Na 4 grilované makrely v alobalu si připravte:

  • 4 vykuchané makrely
  • 1 velkou cibuli
  • kousek slaniny + kůže ze slaniny na vymazání
  • sůl
  • čerstvou petržel
  • koření na ryby
  • alobal

Makrely si dobře vymyjeme a nezapomeneme na vykuchanou břišní dutinu. Většinou je řez tělem ryby příliš krátký a také mělký. Vezmeme si tedy menší nožík a opatrně >>díru<< zvětšíme. Dejte však pozor, aby jste rybu nepřekrojili celou!!! Nyní dutinu pořádně posolíme, okořeníme kořením na ryby a vložíme do ní snítku petržele. Cibuli si nakrájíme na kolečka a společně s malým klínkem slaniny jí vložíme dovnitř ryby. Neměli bychom opomenout ani osolit a okořenit rybu lehce také zvenku. Vezmeme si kus alobalu velký tak, aby se do něj dala ryba zamotat a po stránách se dal ohnout. Vymažeme ho kůží ze slaniny (nebo kousek slaniny, případně olejem), položíme na něj náš >>objekt<< a důkladně jej zabalíme.
Rozpálíme (my romantici roztopíme :)) gril, necháme žár malinko opadnout a na středním plameni (žáru) pečeme. Balíčky je potřeba zhruba po 15 minutách otočit na druhou stranu, aby se obsah hezky propekl. Celkově pečeme tedy asi 30 minut.
Hodnocení: Tato verze grilované makrely je vhodnější spíše pro ty, kteří mají raději maso dušené. Nečekejte žádnou kůži ošlehanou ohněm a podobné extrémy. Maso je však křehké, díky slanině i šťavnaté, pokud to nepřeženete s kořením, tak si ryba zachová také výraznou vlastní chuť.

Body: 4/5

Jak jste na tom tuto sezónu vy? Grilujete? Na čem si nejraději pochutnáváte?

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).