Domácí těstoviny

Domácí nudle a vlastně těstoviny celkově dělám vždycky tak nějak od oka. Když se mi těsto zdá akorát, tak prostě vypnu robot, párkrát jej prohnětu rukou a šup do strojku. Prošla jsem, ale mnoho receptů a všude jsou míry víceméně stejné.

Na domácí těstoviny (nudle) si připravte:

  • vajíčka
  • na každé vajíčko 100 g hrubé mouky
  • na každé vajíčko cca jedna lžíce vody, nebo polovina slupky od vajíčka napněná vodou
Pokud vlastníte robot máte vyhráno. Není li tomu tak, doporučuji si připravit svaly. Do mísy rozklepneme počet vajec, ze kterých jsme se nudle rozhodli dělat. Doporučuji minimálně pět, jinak je nudlí opravdu málo a čas, který nad nimi strávíte, se vám nevyplatí. Přidáme 100 g na každé jedno vejce (pokud jsme tedy dali 5 vajec, přidáme 500 g hrubé mouky) a na každé vejce lžíci vody (na 5 vajec tedy 5 lžic). Zapneme robot nebo začneme s hnětením. Těsto by mělo být poměrně tuhé, na povrchu hladké. Je opravdu nutné jej dobře zpracovat. Robot nechte spuštění na větší výkon alespoň 5-7 minut. Poté těsto vyjmeme a rozdělíme na několik částí. Nejlépe zase podle počtu vajec (u nás 5). Ti, kteří mají strojek na nudle s válečkem, si každý kousek projedou válečkem a přeloží, aby vznikl obdelník. Toto opakujeme, než má plát optimální tvar. V tomto okamžiku já placku odkládám a nechávám alespoň 30 minut schnout (na slunci 15  minut). Pokud nemáte strojek, vemte si váleček a postupujte stejně.
Po oddechovém čase nakrájíme nudle nebo těstoviny. Jde to bez problémů ručně, tak i strojkem.
Pokud hotové výtvory ihned nevaříte do polévky, musíte je nechat usušit. Nejlépe na nějakém papíře. Babička používala papíry, do kterých jí v květnářství zabalili kytky 🙂 a efekt byl opravdu úžasný.
Hodnocení: Česká klasika, kterou znám už od své babičky. Jsou prostě lepší než z obchodu.

Body: 5/5

Jak jste na tom vy? Děláte domácí těstoviny??

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).