Mandlové vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky budu mít až do konce svého života spojené s mou babičkou. Ta je milovala a já jí je od raného dětství pomáhala připravovat. Co se se mnou narozčilovala, že nemám jeden kousek stejný jako ten druhý. Já jsem si časem našla svůj oblíbený recept, ale při pečení si pokaždé připadám, jako by mi bylo znovu pět. 

Připravte si:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g povoleného másla (možno i půl na půl s rostlinným tukem)
  • 75 g mletých mandlí
  • 25 g mletých vlašských ořechů
  • dva žloutky
  • 50 g moučkového cukru

Na obalení:

  • moučkový cukr
  • dva balíčky vanilkového cukru (v mém případě tři lžíce domácího vanilkového cukru)

 

Příprava těsta je velmi jednoduchá. Prostě vše nasypte do mísy a důkladně spojte do celistvé hmoty, pokud si to chcete trochu ulehčit, použijte robot. Poté těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte jej v lednici minimálně na dvě hodiny uležet. Samozřejmě je lepší, když jej tam necháte přes noc.
Když máte těsto uleželé, uždibujte z něj kousky velikosti cca 2-3 cm a vždy mezi dlaněmi udělejte nejprve kuličku, následně jej rozválejte váleček, který ohněte do tvaru rohlíčku. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Snažte se mít rohlíčky víceméně stejně velké. Budou se tak péct rovnoměrně a vizuálně budou také oku více lahodit.
Rohlíčky pečte 20 minut na 180°C. Během toho si připravte v širší misce cukr moučku, který smíchejte s vanilkovým cukrem. Horké rohlíčky (opatrně, ať se nespálíte) obalujte v cukrovo-vanilkové směsi. Je třeba s nimi jednat velmi s jemně, jsou velmi křehké a snadno se zlomí.
Obalené rohlíčky skládejte do uzavíratelné dózy, jednotlivé vrstvy prokládejte pečícím papírem. Je dobré do nádoby přidat také malý kousek jablíčka. Cukroví se tak mnohem lépe a rychleji rozleží a bude krásně vláčné.
Tento konkrétní recept na rohlíčky jsem si zamilovala. Jsou díky mandlím mnohem jemnější a krásně křehké. Tak co, vyzkoušíte je?

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).