Vánočkové muffiny

Taky u vás milujete vánočku? U nás doma je s jejím pečením spojený vždy třiadvacátý prosinec. Tedy s pečením vánočky na Štědrý den, během adventu jí většinou stihneme upéct několikrát. Pro nás, pro kolegy do práce, pro děti do školy a tak různě :). Jakou lepší předvánoční snídani než vánočku si totiž dokážete představit? 

Upéct vánočku může být pro méně zkušené pekaře trochu obtížné. Když už se vám podaří těsto, je nutné se popasovat s pletením. Pokud i to zvládnete, ani upečení v bezvadném stavu není úplnou samozřejmostí. Zkrátka je možné, že výsledek bude trochu jiný, než jste čekali. Proto jsou skvělou alternativou tyto vánočkové “muffiny”. Nejde o muffiny jako takové. Pouze o vánočkové těsto pečené ve formě právě na ně.

Každý má nějaký ten svůj zaručený recept, jak vánočku vylepšit. Já osobně mám ráda, když se právě vytažená potře roztopeným máslem s kapkou rumu. Získá tak nejen dokonalejší chuť, ale je také krásně vláčná a nemá hrubou kůrku, ikdyž jí trošku přepečete.

Suroviny i příprava těsta tentokrát bude naprosto totožná jako v receptu na vánočku, který najedete TADY. Připravíte si tedy těsto, necháte jej vykynout na teplém místě a následně budete pokračovat podle návodu níže.

Postup

  • Dejte si předehřát troubu na 170°C. Vykynuté těsto si vyndejte z mísy na pomoučený vál. Rozdělte jej na 15 stejných dílů. Připravte si formu na pečení muffinů. Na dno každého otvoru ve formě dejte vystřihnuté kolečko z pečícího papíru.
  • Z každého dílu těsta udělejte kuličku. Tu vložte do formy na muffiny. Zopakujte se všemi kousky. Připravené muffiny ve formě překryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo ještě na 15 minut dokynout.
  • Po dokynutí si prošlehejte vajíčko, všechny muffiny jím důkladně potřete a posypejte plátky mandlí. Dejte péct do vyhřáté trouby na zhruba 15 minut. Poté vyzkoušejte, zda jsou hotové pomocí špejle, těsto by se na ní nemělo lepit.
  • Ještě horké muffiny právě vytažené z trouby pomažte rozpuštěným máslem s kapkou rumu. Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).