Medové perníčky

Perníčky jsou v naší domácnosti spojeny vždy s prvním adventním týdnem. Zkrátka je pečeme vždy nejdříve, přestože to tento recept nutně nevyžaduje. Perníčkům podle tohoto předpisu stačí na rozležení několik dní, s těstem se dobře pracuje, výsledek je velmi chutný a není převoněný jako některé jiné. 

Letos mi s pečením perníčků poprvé pomáhal také Alex. Vykrajoval pomocí plastových tvořítek od Tescomy, které nás opravdu baví.

Připravte si:

  • 400 g hladké mouky
  • 75 g rostlinného tuku – v mém případě Hery
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření – v mém případě od firmy Kotániy
  • lžička jedlé sody
  • polovina lžičky skořice
  • lžíce kakaa
Těsto je naprosto snadné. Všechny ingredience prostě smíchejte dohromady a zpracujte ručně nebo robotem. Pak těsto zabalte do potravinářské fólie a uložíme do lednice, nejlépe přes noc.
Ráno si pak na stůl připravte dostatečně velkou plochu pokrytou potravinářskou fólií, část těsta na ní položte, přikryjte další potravinářskou fólií a vyválíme na tloušťku cca 3-4 mm. Pro toto užití se mi dobře osvědčil také moukou posypaný silikonový sál. Vykrajujeme všechno, co nás napadne. Já jsem v posledních letech omezila množství tvarů a vykrajuji maximálně tři. V hrníčku si rozkvedlejte jedno vajíčko a perníčky jím potřete. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C cca 10-12 minut, záleží také na velikosti. Upečené perníčky nechte v otevřené misce přes noc na kuchyňské lince. Hezky povolí a částečně změknou. Další den je nazdobte polevou (viz. níže) a uložte do papírem vyložené plechové nebo papírové krabičky.
Bílková poleva: vyšlehejte jeden bílek se 150 gramy prosátého (důkladně!!!) moučkového cukru a dvěma lžičkami citrónové šťávy. Já zdobím ráda ZIP pytlíčky, jsou to takové ty s drážkou pro uzavření. Jsou dostatečně pevné a hlavně vám poleva nevytíká, protože si je hezky uzavřete. Letos se mi osvědčily také zdobící sáčky Tescoma s již připevněnou zdobící špičkou o průměru tak akorát vhodném na perníčky. Po nazdobení nechte polevu několik hodin zaschnout a uložte do nádoby.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).