Foccacia s červenou cibulí

Léto sebou nese vždycky vůní teplých krajin, pohlazení slunečních paprsků a jemný mořský vánek. Vaše dovolená, ale nemusí končit návratem domů, vůni cizích krajů a různých zdejších specialit si můžete navodit i ve vašem domově. Já jsem se v dnešním receptu vypravila do jedné z mých oblíbených destinací, do Itálie. Tentokrát si připravíme italský plochý pečený chlebík foccaciu a nebude ledajaká, její výraznost podpoříme lahodnou červenou cibulí a pro jižní kraje tak typickým rozmarýnem.

Příprava foccacii není nijak náročná, pokud si běžně poradíte s kynutým těstem, prakticky nic se nemůže pokazit. Výborně se hodí jako příloha k polévkám (třeba minestrone, mňam) nebo jen tak s čerstvým lahodným sýrem navrch.

Na 2 foccacii o průměru asi 25 centimetrů potřebujete:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 320 mililitrů vlažné vody
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 větší červené cibule
  • větvička rozmarýnu
  • olivový olej na potírání
  • hrubozrnná sůl na posypání

Díky použití sušeného droždí se dnes vyhneme přípravě klasického kvásku. Do větší mísy si dejte hladkou mouku, sušené droždí, vlažnou vodu, 5 lžic extra panenského olivového oleje a také sůl. Z uvedených surovin vypracujte hladké, ale velmi tvárné těsto. Toto lehce posypte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte alespoň 1,5 hodiny kynout.

Po vykynutí vyndejte těsto z mísy na pomoučený vál, rozdělte jej na dva díly a z každého vytvořte asi 2 centimetry vysokou kulatou placku. Obě placky přemístěte na pečícím papírem vyložený plech. Červené cibule nakrájejte na tenká kolečka, ty pak rozložte po ploše připravených placek a lehce je vmáčkněte do těsta. Takto připravené foccacii nechte na teplém místě ještě asi půl hodiny kynout. Během této doby pečivo ještě hezky vyskočí.

Po druhém kynutí si do dlaní dejte trochu olivového oleje a hezky rukama pomažte obě foccacie hezky po celém povrchu. Rozmarýnové lístky si stáhněte ze stonku, nasekejte je a pečivo jimi posypejte. Nakonec nezapomeňte foccaciu posypat také hrubozrnnou solí.

Pečte v předehřáté troubě na 230°C po dobu 25 minut.

[box]TIP: Máte-li rádi olivový olej, můžete jím povrch upečených placek pomazat i po upečení. [/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).