Třešňový džem s čokoládou

Letošní léto je opravdu bohaté na třešně. Urodily se téměř všude, kam jsem přišla. Díky milým příbuzným se nám doma několik kbelíků plných krásných červených plodů ocitlo a já jsem kromě pečení a zavařování připravila také džem. Recept jsem se rozhodla ozvláštnit čokoládou. Výsledek chutná tedy tak trochu jako třešňová Nutella. Dobrá zpráva pro alergiky je – neobsahuje žádné oříšky.

Na pět skleniček džemu si připravte:

  • 1 kilogram zralých třešní
  • 1 decilitr vody
  • 100 gramů hořké čokolády (minimálně 70% kakaa)
  • 350 gramů cukru krupice
  • 1/2 sáčku Pektinu z citrusových plodů Dr. Oetker
  • 1 lžička kyseliny citronové

Třešně zbavte stopek, omyjte a vypeckujte. Jakmile máte naloupáno celé kilo, přemístěte třešně do většího kastrolu, přidejte vodu a dejte na 15 minut povařit. Když máte povařeno, třešně částečně rozmixujte tyčovým mixérem. Nemusíte být příliš důkladní, kousky ovoce budou chutnat ve výsledku také dobře. Bokem si smíchejte půl sáčku Pektinu Dr. Oetker s lžící cukru, kyselinou citronovou a poté vmíchejte do teplé hmoty. Poté zamíchejte do džemu zbytek cukru, nalámanou čokoládu a za mírného ohřívání nechte rozpustit. Důkladně promíchejte a ihned plňte zahorka do připravených sklenic, zavíčkujte.

Nepodceňujte přípravu sklenic na džem. Každou sklenici důkladně vymyjte a vylijte horkou vodou. Stejný postup zvolte také u víček. Po důkladném zavíčkování otočte skleničky vzhůru nohama alespoň na 15 minut. Vychladlý džem skladujte v tmavé místnosti, například sklepě nebo spíži.

[box]TIP: Do každé skleničky džemu můžete přidat také několik snítek levandule. Džem tak získá velmi zajímavé aroma. [/box]

 

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).