Jarní vepřová roláda

Přiznám se, že rolády příliš často nedělám. Je pro mě jednodušší udělat z masa kostičky, plátky nebo ho upéct vcelku. Čas od času si ale vyhradím chvíli a vyhraju si s přípravou masa, vymyslím nějakou dobrou nádivku a snažím se být trpělivá při následném pečení. Když už takhle začíná jaro, vždycky mám chuť přidat do rolády nějaké ty svěží bylinky. Nejen ty “vyšlechtěné”, ale také takové, které rostou jen tak divoce na louce, v lese nebo uprostřed trávníku někde na zahradě. 

Bylinky v roládě můžete upravovat podle vlastní chuti a také podle toho, co venku aktuálně roste. Velmi dobře chutná například popenec, čerstvé nadrobno nasekané mladé kopřivy nebo třeba alespoň zelená hladkolistá petržel.

Ten, kdo má rád kyselejší chutě, může doprostřed rolády přidat také menší okurky. Vytvoříte tak také větší vizuální efekt.

Na roládu o velikosti asi 6 porcí si připravte:

  • 1 kilogram vepřové plece
  • 4 vajíčka
  • 1 střední cibule
  • 4 lžíce mléka
  • 4 listy medvědího česneku
  • svazek pažitky
  • 4 jarní cibulky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 lžíce sádla
  • 5 plátků šunky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl, pepř

Vejce si rozšlehejte s mlékem, osolte, opepřete a na lžíci sádla umíchejte do klasických míchaných vajíček. Zde vám doporučuji, abyste vajíčka nechali na plotně o chvilku déle, budou se vám následně snadněji plnit do rolády. Jarní cibulku (zelenou i bílou část), pažitku i medvědí česnek si nasekejte nadrobno a vmíchejte do vychladlých vajíček.V této chvíli si můžete také dát rozehřát troubu na 180°C.

Nyní vás čeká asi nejnáročnější část – příprava masa na roládu. Pokud kupujete plec, doporučuji vám raději si trochu připlatit a koupit spíše plec – ořech. Není tak moc “cuckovatá” jako levnější varianta. Maso si očistěte, položte si jej na výšku před sebe a nožem na mase přes celou jeho délku udělejte řez ve tvaru písmene Z. Pozor, samozřejmě maso pouze nařízněte, nedořezávejte. Jakmile maso nakrojíte, jemně řez nožem prohlubujte, než se vám plec hezky nerozbalí. Takto připravené maso zakryjte po celé ploše potravinářskou fólií a důkladně jej paličkou rozklepejte. Šířka masa by neměla být větší, než 1,5 centimetru. Dávejte pozor, abyste neklepali na jednom místě příliš dlouho, velmi snadno byste si mohli maso proděravět.

Připravený plát si osolte, opepřete, pomažte jej hořčicí a poklaďte plátky šunky. Asi 2 centimetry od okraje kratší strany, ze které budete roládu začínat rolovat, si rozprostřete míchaná vajíčka s bylinkami. Boční okraje rolády zahněte dovnitř a celé maso důkladně zarolujte. Nezapomeňte jej dostatečně utahovat. Nakonec ještě šišku zafixujte pomocí omotání potravinářským provázkem. Celý povrch rolády osolte, opepřete a posypejte drceným kmínem. Koření ještě do masa rukama pořádně zapracujte.

Ve větší pánvi si dejte rozehřát sádlo, zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a celou připravenou roládu ze všech stran opečte. Při otáčení buďte opatrní, aby se vám roláda nerozpadla. Po opečení přemístěte roládu na pekáč, otočte roládu svárem dolů, podlijte asi 400 mililitry vody, zakryjte pekáč alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na 60 minut. Poté sundejte alobal, povrch rolády přelijte výpekem a nechte ještě péct odkryté na 20 minut. Po upečení nechte ochladnout, opatrně odmotejte provázek a  nakrájejte na plátky.

Výpek z rolády si dejte do kastrůlku a nechte svařit na sporáku. Bude silnější a chutnější. V případě potřeby jej můžete ještě dosolit nebo dopepřit.

Výběr přílohy je zcela ve vaší režii. Roláda chutná výtečně s rýží, knedlíkem a snad úplně nejlepší je s poctivou bramborovou kaší.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).