Chřest s tuňákovou omáčkou

V posledním díle časopisu Apetit se objevila poměrně obsáhlá kapitola věnovaná chřestu. Jak jste na tom s chřestem? Už jste jej někdy ochutnali? Máte jej rádi? Preferujete bílý nebo zelený? Já se této zelenině věnuji pravidelně v jeho sezoně, můžete se inspirovat například receptem na krémovou chřestovou polévku.  Tentokrát jsem se rozhodla vyzkoušet úpravu zeleného chřestu, konkrétně tak trochu ve stylu vitello tonnato. Jen to telecí k tomu chybí. 

Bílkoviny si v tomto receptu nahradíme vajíčky, nezapomeneme dodat šmrnc omáčce kapary a sardelovými řezy. Příprava chřestu je naprosto triviální. Nezapomeňte, že je důležitá velmi krátká tepelná úprava této zeleniny, snadno totiž můžete získat rozvařenou zelenou hromádku, na které si rozhodně nepochutnáte.

Připravte si (na 4 porce):

  • 2 svazky zeleného chřestu
  • 2 vejce uvařená natvrdo nakrájená na čtvrtky
  • konzerva tuňákové drti (cca 80 gramů) bez oleje
  • 1 lžička kaparů nakládaných v solném nálevu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 mililitrů panenského olivového oleje
  • 150 gramů kvalitní majonézy
  • 3 sardelové řezy
  • pepř

Nejdříve si uvařte natvrdo vajíčka a pusťte se do přípravy omáčky. Do mixéru nebo food procesoru si dejte tuňáka, přidejte také opláchnuté kapary, sardelové řezy, panenský olivový olej a promixujte. Do vzniklé směsi vmíchejte kvalitní majonézu a dochuťte pepřem.

Připravte si pařák a dejte si do něj vařit vodu. Mezi tím si můžete připravit k tepelné úpravě chřest. Každý jeden zelený stonek vezměte a u jeho hrubšího konce se jej pokuste zlomit. Chřest praskne právě v místě, kde končí jeho dřevnatá část. Spodní třetinu můžete také oloupat, pokud máte dojem, že je příliš tuhá. Já jsem loupat nemusela, protože se mi podařilo koupit opravdu mladé a čerstvé kousky. Takto připravený chřest vložte do páry a nechte pařit asi 2-5 minut. Během této doby jej zkoušejte. Pokud je už měkký, ale také stále ještě hezky křupavý, vyndejte jej z páry.

Teplý chřest servírujte na větší talíř, doplňte ho o tuňákovou omáčku a kapary. Nakonec nezapomeňte přidat také natvrdo uvařená a nakrájená vajíčka.

Jídlo podle tohoto receptu se skvěle hodí jako lehký jarní oběd nebo svěží večeře.

[box]TIP: Velmi rád se má chřest také s tradiční holandskou omáčkou, která je krásně máslově jemná. Určitě můžete vyzkoušet také tuto variantu. [/box]

 

One Comment

  1. wevush

    1

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).