Cuketové rolky s tuňákem

Také někdy nevíte, jaké zobání připravit pro ohlášenou návštěvu? S tímto problémem se občas potýká asi každý z nás. Já osobně mám hodně ráda ryby, ale nabídněte těm, před kterými se chcete blýsknout, klasickou rybičkovou pomazánku a reakce asi nebude příliš pompézní. Stačí si s přípravou však jenom trošku pohrát, přidat nějakou tu zeleninu, trochu chutí díky kaparům s ančovičkami a máte hotové gastronomické dílo, za které se nemusíte stydět, před jakýmikoliv příchozími. 

Z předloženého receptu připravíte asi 20 rolek. Ty můžete servírovat buďto jako já, napíchané na párátku po třech nebo je upéct jen tak na volno a rozložit je hezky na dezertní talířek. Náplň je poměrně dobře kombinovatelná s různými chutěmi a myslím, že by se místo tuňáka daly použít například i sardinky nebo třeba uzená makrela. Je však potřeba pamatovat na to, že jsou kapary i ančovičky poměrně slané a tomuto faktu přizpůsobit i další suroviny.

Připravte si:

  • 3 středně velké cukety
  • 1 celá jarní cibulka (zelená i bílá část)
  • 2 sardelové řezy (prodávané nakládané v oleji)
  • 160 gramů tuňáka v oleji (naprosto postačuje tuňáková drť)
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička kaparů nakládaných v solném nálevu
  • 3 lžíce strouhaného parmezánu
  • máslo na vymazání zapékací misky
  • pepř
  • olivový olej

Cukety si omyjte. Jednu z nich pak nakrájejte na tenké nudličky, osolte a nechte chvíli vypotit. Poté nudličky osušte pomocí papírové utěrky. Zbylé dvě cukety je potřeba nakrájet na velmi tenké dlouhé pláty. K tomuto vám nejlépe poslouží škrabka nebo mandolína, kterou vytvoříte asi 1-2 mm silné a na šířku cukety široké proužky.

Do hlubší pánve si dejte rozehřát dvě lžíce olivového oleje. Na tomto oleji opečte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, přidejte k ní sardelové řezy a také osušené cuketové nudličky. Tuto směs opepřete a duste asi po dobu 15 minut, dokud se sardelky nerozpadnou a cuketa nevytvoří hustou směs. Poté odstavte z plotny a nechte vychladnout.

Do misky si připravte tuňákovou drť, přidejte strouhaný parmezán, překrájené kapary, vajíčko, trochu opepřete a důkladně promíchejte. K této směsi následně přidejte také vychladlou cuketovou pastu a zamícháním vytvořte náplň. Pláty cukety si rozložte a na okraj každého jednoho plátu dejte lžičku náplně a zatočte do rolky. Tyto ruličky pak dávejte do máslem vymazané zapékací misky. Pakliže se rozhodnete pro variantu na špejlích, rolky hned napíchejte po třech na dřívka a takto vložte do pekáčku.

Povrch roliček pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 190°C asi po dobu 30 minut.

Roličky chutnají skvěle ještě teplé, ale velmi dobře se dají podávat také studené. Jen je potřeba počítat s tím, že se cuketový obal během chladnutí trochu scvrkne, takže výsledný produkt bude vypadat trochu jinak, než vidíte na fotografiích.

Co připravujete pro hosty nejraději vy? Troufli byste si na něco z ryb nebo vyznáváte raději klasiku? Vaše postřehy mi můžete napsat do komentářů k tomuto příspěvku.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).