Krémová chřestová polévka

Dnes pro vás mám opět sezónní recept. Tedy … skoro posezónní, období chřestových hodů se totiž už pomalu blíží ke konci a čerstvý a hlavně český chřest už nebude tak lehké sehnat. Proto šup šup do obchodů pro tyhle asparágusy. 🙂

Jak už jsem uvedla výše, je nejlepší zvolit chřest českého původu. Já v tom spatřuju hned dvě nesporné výhody, zaprvé máte větší jistotu, že k vám necestoval týden z druhé strany Evropy a zadruhé podpoříte české producenty. Málokdo totiž ví, že Česko bývalo za první republiky chřestovou velmocí.

Připravte si:

  • 0,5 kilogramu bílého chřestu
  • 1 litr kuřecího / zeleninového vývaru
  • 1 střední cibule
  • 100 ml smetany 33%
  • 3 lžíce hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce másla, olivový olej
  • sůl, pepř
Na začátku bychom si měli popsat přípravu chřestu před jeho tepelným zpracováním. U bílého chřestu je potřeba chopit se škrabky na brambory (nebo speciální na chřest) a po celé délce až po hlavičku jej oloupat. V povrchové slupce je totiž hodně hořkých silic, které by chuti polévky rozhodně nepřispěly. Po oloupání ještě odlomíme dřevnatý konec každého chřestu. Ten bývá dlouhý asi 0,5-2 centimetry podle toho, jak starý chřest je.
Pokud byste se rozhodli použít chřest zelený, loupat jej nemusíte. Jediným krokem, který k jeho přípravě musíte udělat, je odlomení dřevnaté části na jeho konci. V této verzi však musíte počítat s tím, že bude mít polévka barvu podobnou polévce hráškové.
Z chřestu si odlomíme hlavičky, které nepotřebují tak dlouho vařit, a přidáme je do polévky až na konci její přípravy. Do hrnce si dáme rozehřát máslo s trochou olivového oleje a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme chřest rozdělený na asi 2 centimetrové kousky, hlavičky stále necháváme stranou. Za občasného promíchání trochu opečeme a poté zalijeme vývarem, osolíme a opepříme. Necháme vařit 20-30 minut, než je chřest měkký.
Po uvaření si vezmeme ponorný mixér a z polévky uděláme krém. Díky tomu, že chřest obsahuje tuhá vlákna, je nyní nutné propasírovat jí přes hustší sítko. V misce si rozmícháme smetanu s hladkou moukou a vešleháme do propasírované polévky. Vrátíme na plamen, vhodíme odložené hlavičky a na mírném ohni vaříme za občasného promíchání 10 minut. Poté je nutné >>chřestovku<< ještě dochutit. Poslouží nám k tomu muškátový oříšek, který do ní nastrouháme a případně ještě další sůl a pepř.
Hodnocení: Lehounká polévka s vůní muškátového oříšku, která je naprostou sezónní klasikou. Díky nepříliš výrazné chuti chřestu nebude téměř nikomu vadit a vhodně doplní váš jídelníček.

Body: 4/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).