Celozrnné škvarkové housky

Dnešní recept bude zase tak trochu fusion. Tentokrát však nepůjde o spojení různých národních kuchyní, ale o propojení kuchyně zdravé a té, kterou by vám asi nutriční terapeut nedoporučil. Základem houstiček je totiž celozrnná špaldová mouka, ale také je v těstě bohatě obsaženo sádlo a křupavé škvarky. Tento typ pečiva je ideální třeba jen tak na namazání k snídani nebo na mé oblíbené obložené “chleby”. Například trocha pastrami, hořčice, okurky a máte na světě božský pokrm.

Na cca 20 menších housek si připravte:

  • 0,5 kilogramu celozrnné mouky – já jsem použila mouku Babiččina volba – celozrná špaldová z Brandnooz boxu
  • 4 žloutky
  • 250 mililitrů vlažného mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • lžička soli
  • 90 gramů vyškvařeného sádla
  • hrst překrájených škvarek – cca o velikosti 0,5 centimetru

Opět jde o recept, jehož příprava je doslova triviální. Přestože jde o kynuté těsto, nemusíte se zdržovat s přípravou kvásku. Buďto veškeré suroviny naložíte do domácí pekárny a spustíte program těsto, nebo všechno dáte do mísy a zpracujete. Ručně bude práce trochu náročnější, můžete si klidně pomoct robotem s hnětacím hákem. Mísu pak zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout.

Po vykynutí si přemístěte těsto na pracovní plochu. Je dostatečně mastné, proto není potřeba ho podsypávat. Rukama z něj vyválejte dlouhý váleček, který nožem rozkrájejte na části odpovídající vaší představě o velikosti budoucích housek. Z každého kousku pak vytvořte kuličku, kterou dlaněmi lehce zploštěte a položte na plech vyložený pečícím papírem. Na závěr povrch pečiva lehce nakrojte nožem do tvaru kříže.

Pečte v předehřáté troubě na 200°C po dobu 20 minut, poté vyzkoušejte pomocí špejle, zda se těsto nelepí. Výsledné housky by měly být na povrchu lehce hnědé.

[box]Housky vytvořené podle tohoto receptu budou drobivější. Celozrnná mouka nemá totiž takovou schopnost hezky se vázat. Chcete li mít housky více podobné těm z obchodu, nahraďte polovinu celozrnné klasickou hladkou moukou.[/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).