Jak na francouzské crépes?

Vždycky jsem si chtěla pořídit palačinkovač. Od dětství miluju obří palačinky ála France, hrozně ráda si jednou za čas zajdu na originál do palačinkárny a teď je konečně můžu vyrábět i doma. Hned první pokus však nebyl příliš úspěšný. Udělala jsem klasické těsto jako na palačinky připravované na pánvi a výsledek byl příliš tuhý, tvrdý a příliš silný.

Pro příště jsem si tedy něco málo nastudovala, změnila poměry, přidala olej a hle, výsledek byl na světě. A protože se to takhle hezky povedlo, rozhodla jsem se crépes naplnit opravdovou mňamkou – palačinky jsem namazala bohatě Nutellou a pokladla kolečky banánů. Uffff….ještě teď se mi sbíhají sliny.

Taky je pro vás Nutella symbolem totálního sladkého obžerství? Od dětství je pro mě chvíle, kdy jí máme doma, určitým způsobem výjimečná a neskutečně se na ní vždycky těším. Oříšky, čokoláda a vlastně k tomu nemusí být ani žádná příloha…stačí si jí dát jen tak na lžičku a jsem spokojená. Nicméně, dneska si s jednou lžičkou nevystačíme! 🙂 Mimochodem, už jste v obchodech postřehli, že součástí vánočního balení Nutelly je i razítko na sušenky??? Určitě mrkněte.

Připravte si:

  • 3 vajíčka
  • 0,5 litru mléka
  • 250 gramů hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • špetka soli
  • olej na namazání plotny

Do mísy si dejte mléko, vajíčka, olej a promíchejte. Vezměte si metličku a za její pomoci vešlehejte do směsi mouku a sůl. Vznikne vám středně husté těsto, které zakryjte potravinářskou fólií nebo pokličkou a uložte jej na půl hodiny do lednice.

Palačinkovač si zapněte, nastavte jej na požadovanou teplotu (já nastavuji na nejvyšší stupeň) a nechte jej nahřát. Do hrnku si dejte trochu oleje. Vezměte si kuchyňskou papírovou utěrku a poskládejte z ní obdelník o délce cca 8 centimetrů. Ta vám poslouží jako mašlovačka, která zajistí naprosto minimální namazání plotny k pečení. Papírovou utěrku namočte v oleji, namažte s ní plochu palačinkovače, vezměte si sběračku plnou vychlazeného těsta, nalijte jí do středu plotny a pomocí děliče (taková tyčinka ve tvaru T, která je součástí balení palačinkovače) těsto krouživým pohybem rozprostřete. Musíte pracovat rychle, palačinka se peče opravdu bleskově. Nyní bude stačit minuta z jedné a minuta z druhé strany a máme hotovo. Palačinku hned po sundání z plotny skládám na čtvrtiny a vrstvím jednu na druhou. Hezky se takhle rozleží a změknou.

Každou palačinku důkladně potřete Nutellou, poklaďte na kolečka nakrájeným banánem a po povrchu poprašte cukrem. Pokud chcete mít obžerství dokonalé, nezapomeňte taky na kopeček šlehačky! 🙂

Používáte rádi Nutellu jako přísadu do pečení nebo vaření? Mám pro vás tip. Vyzkoušejte si připravit výtečné kokosové pralinky, kde právě tahle lískooříšková pomazánka nesmí chybět. Příprava je velmi jednoduchá. Utřete si dvě vajíčka s 50 gramy cukr krupice a s 90 gramy strouhaného kokosu. Ze vzniklé směsi vytvořte mezi dlaněmi 20 malých kuliček, které položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 4 minuty při teplotě 170°C.

Po upečení si každou kuličku rozkrojte napůl. Do každé půlky kuličky vytlačte prstem důlek, naplňte jí Nutellou a přiklopte druhou polovinou pralinky. Výsledné truffles dejte vychladit do lednice, poté je ještě obalte v rozehřáté Nutelle a posypejte dalším kokosem. Zázrak je na světě :).

 

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).