Tradiční kremrole

Kremrole miluju od dětství. Krásně vypečené lístkující těsto a úžasně křupavá bílková náplň. Neznám nikoho, kdo by je neměl rád. Málokdo však ví, že jejich příprava je až směšně jednoduchá. Jedinou překážkou může být to, že budete potřebovat železné formičky (rourky), na které budete těsto motat. Zbytek pak už je opravdu hračka. 

Připravte si:

  • 1 balení již vyváleného listového těsta
  • 1 celé vejce
  • 140 gramů krupicového cukru
  • 2 bílky
  • špetka soli

Železné rourky si ponořte do mísy naplněné studenou vodou a nechte alespoň na pět minut chladit. Listové těsto si roztočte na vál a pomocí rádýlka nebo kolečka na pizzu z něj nařežte cca 1,5 centimetru silné proužky po kratší straně (toto platí, pokud používáte krátké formičky – cca 7 cm, děláte li klasické velké kremrole, nařežte těsto po dlouhé straně). Z vody vylovte jednu rourku, oklepněte z ní vodu (neotírejte) a těsto namojte tak, aby vznikla hezká trubička. Každý hotový korpus pomažte rozkvedlaným vejcem (celé vejce) a položte na pečící papír. Až budete mít hotové všechny, pečte v předehřáté troubě na 180°C 20 minut.

Po vyndání z trouby nechte trubičky téměř vychladnout a ještě za mírného tepla je pak opatrně tahem sundávejte z formiček.

Připravte si vodní lázeň. Do mísy si dejte bílky, špetku soli, krupicový cukr a v lázni je za neustálého šlehání ohřívejte. Směs bude postupně tuhnout a stávat se krásně lesklou. Ohřívat jí musíte až do chvíle, kdy po vyzkoušení prstem ucítíte, že je teplá až horká. Nesmí však být vařící – srazila by se. Po sundání z vodní lázně ještě vzniklý sníh chvíli prošlehejte, naplňte do zdobícího pytlíku a do každého upečeného korpusu nastříkejte dostatečné množství.

Trubičky uložte minimálně na tři hodiny na chladné místo. Sníh krásně ztuhne a bude typicky křupavý. Na závěr všechny kremrolky pocukrujte po povrchu moučkovým cukrem.

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).