Domácí mrkvánky

Velmi pravděpodobně jste se s mrkvánky již setkali. Malé sušenky mající obvykle tvar pirožku nebo válečku plněné nejčastěji povidly. Koupíte je prakticky v každé prodejně se zdravou výživou, ale ještě lepší bude, když si je připravíte doma za zlomek ceny a určitě i chuťově mnohem lepší.

Připravte si:

  • 240 gramů rostlinného tuku na pečení (např. Hera)
  • 450 gramů hladké mouky
  • 250 gramů velmi natenko strouhané mrkve
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka soli
  • švěstková povidla na plnění
  • cukr moučky na obalení
Nejprve si na jemném struhadle nastrouháme mrkev. Do mísy si dáme mouku promísenou s kypřícím práškem, osolíme, přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a samozřejmě nastrouhanou mrkev. Vše důkladně promícháme. Mělo by nám vzniknout tužší těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a uložíme minimálně na dvě hodiny do lednice.
Do vychlazení těsto vyndáme, válečkem si jej vyválíme na plát o síle cca 2-3 mm (pokud se bude lepit, můžete jej trochu podsypat moukou) a vykrajujeme kolečka o průměru 4-5 cm. Do středu každého kolečka dáme lžičkou malou trošku povidel a přehneme je opatrně napůl tak, aby se schovala celá hromádka povidel. Okraje přitlačíme k sobě a spojíme je ještě pomocí plochých otisků hrotů od vidličky. Podobně jako se to dělá u pirohů.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 35-40 minut. Dokud nezačnou hezky zlátnout. Poté je ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Hodnocení: Zdravé mlsání, které si mohou bez obav dopřát například i vegani. Pokud chcete ještě zdravější variantu, nemusíte mrkvánky obalovat v cukru. Musím vás však upozornit, že nebudou v tomto případě nijak chuťově výrazné.
Body: 4/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).