Broskvový koláč

Sezona broskví je v plném proudu a my si z nich dnes uděláme klasický a zejména v západních zemích velmi populární pie [páj]. Nejlépe uděláte, když použijete české hezky zralé broskve, které však nesmí být příliš měkké. Jinak by se vám špatně loupaly.

Připravte si:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek povoleného másla (cca 200 gramů)
  • 1/2 lžičky soli
  • 7 lžic studené vody

Na náplň:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička šťávy z citronu
Ručně v míse nebo pomocí robota si zpracujeme dohromady mouku, povolené máslo, sůl a studenou vodu. Vznikne nám tužší těsto, na které se snažíme šahat minimálně rukama, aby se netopilo. Zabalíme jej do potravinářské fólie a dáme odležet na hodinu do lednice.
Kůži broskví si na špičce (místo na opačné straně ovoce než je stopka) nakrojíme do kříže a poté je zalijeme horkou vodou. Necháme je asi dvě minuty ponořené a pak od ve směru od řezu loupeme kůži pryč. Oloupané broskve si nakrájíme na tenké plátky, dáme do mísy a zasypeme cukrem, promícháme a necháme pět minut pouštět šťávu. Poté šťávu scedíme a dáme vařit na mírný oheň na sporák. Necháme zredukovat asi na jednu třetinu původního objemu a vlijeme zpátky k broskvím. Přisypeme hladkou mouku, kukuřičný škrob, skořici a přidáme citronovou šťávu.
Těsto si vyndáme z lednice a mezi dvěma potravinářskými fóliemi vyválíme na cca 3-4 mm. Jeho velikost by měla cca o 5 centimetrů na každé straně přesahovat velikost pečící nádoby. Koláčovou formu si vymažeme máslem, těsto do ní přeneseme a nožem ořízneme kraje tak, aby seděly k okrajům formy. Odkrojené těsto si znovu vyválíme a nařežeme rádýlkem na stejnoměrné pruhy. Broskvovou směs nasypeme do formy vyplněné těstem a nahoru dáme do mřížky vytvořené těstové pruhy. Pečeme na 180°C ve vyhřáté troubě 90 minut.
Hodnocení: Těsto je naprosto bez cukru, takže vás může překvapit jeho chuť. Broskve jsou obecně sladší, takže se nemusíte bát.
Body: 3/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).