Domácí chléb z trouby

V posledních letech se mezi lidmi hodně rozmohlo pečení domácího pečiva. Dnes vám přináším tip na to, jak si udělat opravdu výborný chleba (chutná trochu jako dalamánky) a nebudete k tomu potřebovat ani domácí pekárnu. Jak jste na tom vy? Připravujete domácí pečivo nebo jej považujete za zbytečnou ztrátu času? 

Připravte si:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 hrnky tmavé žitné mouky
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička celého kmínu
Ze všech surovin si zaděláme hladké těsto, které necháme asi hodinu a půl na teplém místě a přikryté utěrkou, kynout. Po uplynutí této doby těsto opět znovu důkladně propracujeme, přikryjeme a necháme přes noc kynout (alespoň 6 hodin). Jakmile máme vykynuto, pomoučíme si vál a předehřejeme si troubu na 225°C a dáme si do ní nahřát pekáček. Na pomoučený vál si dáme vykynuté těsto a válečkem ho trochu vyválíme asi na tloušťku 2 cm. Poté plát těsta přeložíme na třetiny jako například dopis do podlouhlé obálky.
Poté přendáme těsto do předehřátého pekáčku, ten zakryjeme alobalem a zakryté pečeme 30 minut na 225°C. Poté fólii sundáme a pečeme odkryté ještě dalších 15 minut. Necháme ochladnout a můžeme krájet.
Hodnocení: Konečně chléb, který je hezky nadýchaný a chutná jako klasický chleba. Žádný kostkovitý a hutný jako bývá často ten z pekárny. Sice kyne poměrně dlouho, ale stojí to za to.
Body: 5/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).