Omáčka z čerstvých brusinek

Čerstvé brusinky jsou na našem trhu vidět poměrně málo. Myslím, že je to docela škoda. Když jsem tento týden viděla na zeleninovém trhu v Polském Těšíně bedýnku plnou červených kuliček, bylo mi hned jasné, co z nich bude :).
Tato omáčka je vhodná zejména jako příloha či přeliv k masu. Dá se však také použít jako přeliv na dezert, v tom případě jí doporučuji více přisladit.

Připravte si:

  • 200 g čerstvých brusinek
  • 1 dcl vody
  • šťávu z půlky pomeranče
  • 50 g cukru
Je to opravdu jednoduché, tak pojďte na to. Brusinky pořádně na sítku propláchneme a dáme je do malého katrůlku. Přilejeme vodu, pomerančovou šťávu a přisypeme cukr. Hezky promícháme, přikryjeme pokličkou (to je opravdu důležité, jinak vám budou kuličky vybuchovat hezky na sporák :)) a dáme na malý plamen vařit.  Za chvíli uslyšíte, jak budou kuličky pukat. Jakmile pukání ustane, můžete dát pokličku pryč a celou směs hezky promíchat. Nyní vaříme až do naší požadované konzistence a hotovo. Pokud chcete směs hustší, počítejte s tím, že až ochladne (pokud zbyde), tak vám zrosolovatí podobně jako například rybíz.

Hodnocení: Jasné, rychlé a chutné. Jen, kdyby se ty brusinky snáž scháněly.

Body: 4/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).