Francouzské máslové croissanty

Když jsem před nedávnem vyrážela do knihkupectví obhlédnout nabídku kuchařek, rozhodně jsem si chtěla koupit knihu Bon appétit! z nakladatelství Apetit. Miluji kouzlo francouzské kuchyně, typickou vůni vína a delikátní chuť…
Croissanty jsou vlastně takový malý zázrak, po úmorné a zdlouhavé práci nás čeká křehký, máslový a v neposlední řadě krásně vonící zlatavý rohlíček, kterému dokáže odolat jen málokdo. Před prvním pokusem jsem dlouho váhala, zda se do nich opravdu pustit. Když už jsem odvahu sebrala, tak výsledek nedopadl úplně dobře. Chtělo to však jenom trochu cviku a výsledek je na světě!

Připravte si:

  • 1 vejce
  • balíček sušeného droždí
  • 1 kg hladké mouky 00
  • 20 g soli
  • 3 lžičky cukru
  • 600 ml vlažné vody
  • 120 g másla

Musím říct, že jsem původní recept z knihy trochu pozměnila.  Vedly mě k tomu špatné zkušenosti z prvních pečení. Kynutá těsta v poslední době dělám v domácí pekárně. Přiznávám, že si tak trochu ulehčuji práci, ale u takto pracného receptu, si to snad mohu dovolit :).
Nejprve tedy do pekárny naskládáme tekuté suroviny – 1 vejce a 600 ml vody, dále přijde na řadu hladká mouka, cukr, sůl a sušené droždí. Pozor, snažte se dát sůl a droždí každé do jiného rohu, mohlo by se totiž stát, že vám těsto nevykyne. Zapneme pekárnu na program TĚSTO a můžeme si jít na zhruba 1,5 hodiny po svém. Po signálu pekárny těsto vyjmeme, připravíme si potravinařskou fólii nebo sáček a těsto do něj zabalíme. Uložíme ho nejlépe přes noc odpočívat do lednice. Doporučuji dobu opravdu dodržet.
Po vyjmutí z lednice těsto rozválíme na cca 5 mm a potřeme třetinou lehce roztopeného másla. Následně složíme těsto jako dopis do obálky, musím říct, že mi chvíli trvalo, než jsem pochopila, jak přesně je to myšleno. Pokud máte také problém, tak mám na mysli takovou tu podlouhlou obálku, tedy těsto přeložíme na třetiny, samozřejmě máslem dovnitř!! A teď zabalit a šup šup zase do lednice na alespoň 30 minut. Tento postup (vyválení, namazání, složení a vložení do lednice) zopakujeme ještě 3x. Snažte se těsto rozvalovat jen jedním směrem, jinak by se vám totiž velmi jednoduše mohlo stát, že ztratí své vrstvy a vznikl by vám z něj obyčejný rohlík.

Po třetím vychlazení těsto opět vyválíme do obdélníku, nyní na cca 3 mm šířku.Rozřežeme jej na dva pruhy a budeme vytvářet trojúhelníky. Poroz, měly by to být trojúhelníky roznoramenné, tedy se základnou cca 10 cm a dlouhýými rameny. Následně do základny každého vyřežeme malý trojúhelníček podle nákresu:

Nebojte se, už budeme finishovat. Nezbývá nic jiného, než croissanty “zamotat”. Začínáme od základny a postupujeme směrem ke špičce. Nakonec doděláme typické zahnutí. Pečivo přesuneme na plech s pečícím papírem a necháme kynout dalších 30 minut. Poté pomažeme rozšlehaným a vejcem a hurá dotrouby! Už se vám sbíhají sliny? :)) Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme 20-25 minut až jsou krásně zlatavé :).
Pokud přemýšlíte, zda ta námaha stojí za to, tak rozhodně. Při snídani s domácími croissanty, skvělou marmeládou a šálkem výborné kávy si budete připadat opravdu jako v Paříži. 

Hodnocení: 4/5 – zejména kvůli pracnosti 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).