Jak se dobrovolně připravujeme o gurmánské zážitky

Dnes trochu z jiného soudku … miluji francouzskou, italskou i španělskou kuchyni. Neopovrhuji rybami či červeným masem. Na prvním místě pro mě však vždy bude kuchyně česká. Při sledování stravovacích návyků, které jsou dnes populární, přicházím na to, že se čeští lidé připravují o velké množství chutných a delikátních surovin jen díky tomu, že pocházejí z části zvířete (tedy u masa), která jim příjde podřadná.
Otevřít toto téma mě napadlo při přípravě receptu na hovězí líčka. Nebýt Prakulu a Zdeňka Pohlreicha, byla by líčka stále považována za klaksu, která není hodná moderního strávníka. Není to však jediná část >>krávy<<, kterou by >>moderní<< Čech do úst nevložil. Při sledování rádoby kulinářské show Prostřeno jsem slyšela například několik nadávek na to, jak si někdo může dovolit vařit hovězí polévku z oháňky. “Oháňka? To jako ocas té krávy? No fuj…,” málokoho však zajímá, že polévka je z této části zvířete nejchutnější. Když jsem poprvé otevřela kuchařky Romana Vaňka věnované české kuchyni, vykoukla na mě plněná morková kost a polévka z beraního krku. Hned se mi vybavily znechucené obličeje mnoha >>gurmánů<<.
Abychom nebyli jen u hovězího masa, co takové vepřové nožičky? Kolik lidí v dnešní době ví, jak dobrý je vepřový sulc se zeleninou? Většina lidí je v řeznictví kupuje jako hračku pro psy…Jiná věc je však takové koleno, ikdyž je jenom pár centimentů nad nožičkou, už je to v pořádku. Že prase, které někde pochodovalo, mělo koleno a nožičku zhruba stejně špinavé? To nevadí, koleno nám udělají v každé druhé restauraci, tak to musí být populární. Upřímně tomu nerozumím … Zatracujeme výborná jídla jen proto, že nechceme vypadat divně, že je jíme?
Nemluvím jenom o mase. V kolika >>moderních<< kuchařkách najdete recepty z kapusty, kedluben nebo třeba zelí? Zato takový řapíkatý celer, sladké brambory či lusky sladkého hrášku, jsou na každém kroku.
Nepochopte mě špatně, nemám nic proti těmto surovinám. Nechápu jen fakt, proč kvalitní a dobré suroviny, které máme nadosah, vyřazujeme z našeho jídelníčku jen z rozmaru. Je potřeba si rozšiřovat obzory, zkoušet nové věci a náš jídelníček obohacovat o nová jídla. Ta původní by však měla mít své místo pevně dané.
Jak to máte ve své kuchyni vy? Podlehli jste >>moderním vlnám<< a dali vale stálicím?

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).