Domácí sýr z jogurtu

Jak už se to tak říká … v jednoduchosti je síla. A také obvykle platí to, že ty nejsnažší a nejprimitivnější recepty, mají největší úspěch. V tomto případě to platí dvojnásobně. Pokud máte rádi tvarohové sýry (například Lučinu, Gervais atd.), myslím, že budete výtvorem velmi mile překvapeni. 
Pojďte se mnou počítat.  Stodvacetigramová vanička Lučiny stojí 35 korun (dle údajů na internetu, samozřejmě se to může mírně lišit). My použijeme dva velké smetanové jogurty ( já 2 Chodeňské, koupené včera v Kauflandu za 15 korun/kus – váha jednoho 380 g), dvě špetky soli a trochu pažitky ze zahrádky. Jsme někde kolem 30 korun za cca 400 (možná i 450) gramů sýru. Dochutit si jej může prakticky čímkoliv nebo ho nechat klidně jen tak přírodní. To se vyplatí, co říkáte? 🙂

Připravte si:

  • 2 velké smetanové jogurty (zkoušela jsem i s nižším obsahem tuku, lze je použít, ale sýra bude samozřejmě méně)
  • dvě špetky soli
  • pažitka nebo jiná ingredience na dochucení
Vezmeme si vyšší misku a dáme do ní obsah obou jogurtů. Trošku promícháme, osolíme a přidáme pažitku (nebo něco jiného, dle chuti). Důkladně smícháme. Nyní si připravíme čistou utěrku a sítko (na nudle). Utěrku do sítka rozprostřeme a obsah misky na utěrku nalejeme. Jakmile budeme mít hotovo, celé sítko i s obsahem položíme na misku. Takto necháme sýr odkapávat zhruba 8 hodin, ideálně tedy přes noc. Pokud máte v bytě tepleji, doporučuji dát do spíže nebo na nějaké chladnější místo. Ráno objevíme na utěrce hustý tvarohový sýr, který pouze přemístíme do skleničky nebo mističky a můžeme jej podávat. V lednici vydrží zhruba 4 dny, ale většinou zmizí daleko dříve.
Hodnocení: Prostě malý zázrak. Dělám tento recept už roky a nikdy mě jeho jednoduchost nepřestane překvapovat. Prostě za málo peněz (a surovin), hodně muziky.
Body: 5/5 !!!
Máte podobný recept? Určitě mi zde napište, jestli jste něco takového zkoušeli. Případně, jestli vyzkoušíte teprve nyní :)))).

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).