Hejk s pórkovo-vínovou omáčkou

Co se týká ryb, tak si nevybírám. Sladkovodní nebo mořská, je mi to jedno. Prostě je mám ráda. Jak jste na tom vy? Jíte ryby nebo vám vadí jejich specifická >>chuť<<?
Tento recept je opravdu jednoduchý a velmi chutný. Není však vhodný pro ty, kteří nemají příliš rádi chuť vína v jídle. Hodně lidem není kyselost vína příliš po chuti. Jídlo je výborné například na lehčí večeři nebo rychlý oběd.

Na čtyři porce si připravte:

  • 4-6 filetů štikozubce obecného – v ČR známého jako hejk
  • 250 ml sladké smetany
  • 1 nadrobno nakrájený pórek
  • 0,5 dcl bílého vína
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • máslo, kapka oleje
  • citrónová šťáva
Filety pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na pánvi rozpustíme ořech másla a přikápneme k němu trochu oleje, aby se nepřepalovalo.  Jakmile je rozehřáté, položíme na ně filety z ryb – kůží směrem dolů. Od této chvíle necháme rybky opékat, až bude kůže hezky od krajů nahnědlá. Poté otočíme rybky na druhou stranu a doděláme je.
Nyní si připravíme omáčku. Na pánev nebo do nízkého kastrůlku dáme roztopit ořech másla. Když se rozehřeje, dáme na něj pórek a chvíli jej za občasného míchání, opékáme. Jakmile začne mírně hnědnout, přileje bílé víno. Já jsem použila muškát moravský. Zamícháme a necháme chvíli povařit. Tento krok je velmi důležitý proto, aby se víno vyvařilo. Jinak bude jídlo příliš smrduté. Jakmile se směs provaří, přilejeme smetanu a poměrně dost osolíme a opepříme. Na mírném ohni omáčku necháme trochuz zhoustnout a zredukovat. Pozor, není to svíčková, omáčka by měla být trochu tekutější.
K jídlu se výborně hodí brambory vařené ve slupce s máslem a petrželí.
Jaká jídla máte na večeře nejraději vy?
Hodnocení: Jednoduché a dobré. Krásně jemné spojení ryby a omáčky. Velkým plus je také rychlost přípravy.
Body: 5/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).