Špenátové srdce s ricottou

Naštěstí si sebou nenesu žádné námořnické trauma z dětství a miluji špenát. Konkrétně špenátovou polévku, pomazánku, špenát s vejcem, kuřecí bochánky se špenátem nebo jednoduchou špenátkovou roládu. Minulou sezonu jsem baby špenát dokonce pěstovala na zahrádce.
Když jsem objevila tenhle originální designový recept, řekla jsem si proč to nezkusit. Navíc kombinace špenátu a ricotty už na monitoru vypadala výtečně. Recept jsem objevila na Čarujeme.cz, kde mimochem najdete spoustu zajímavých receptů. Nějaký další pro vás jistě brzy odzkouším.

Připravte si:

  • 500 g uvařeného špenátu (postačí klidně i špenátová drť)
  • 400 g ricotty
  • sůl, pepř
  • 1 celé vejce
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • trochu strouhanky

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 90 ml olivového oleje
  • 200 ml bílého vína (raději suššího)
  • 10 g soli
Všechny suroviny na těsto spojíme. Pro tento proces doporučuji použít kuchyňský robot, těsto je velmi tuhé, tak aby jste se neudřeli :). Jakmile se všechno krásně spojí, zabalíme těsto do potravinářské fólie a dáme chladit do lednice. Mezitím si uvaříme špenát. Pokud jej máte mražený, přilejeme trošku vody, osolíme a opepříme a necháme povařit. Poté dáme vychladit a zchladlé smícháme s ricottou, řádně osolíme a opepříme, přidáme jedno celé vejce a strouhaný parmezán. Všechno důkladně promícháme.
Vytáhneme si těsto z lednice a rozdělíme jej na dvě části. První část vyválíme na potravinářské fólii  v kruh o průměru cca 30 centimetrů. Mně se tedy povedla spíš taková šiška, ale to nevadí. Aspoň je vidět, že je to ruční práce :). Nyní si placku přesuneme na pečící papír, který máme položený na plechu. Teď přijde na řadu náplň. Vezmeme si lžíci a doprostřed placky uděláme hromádku a kolem ní takovou ohrádku. Dejte si jen pozor, aby vám zůstaly okraje alespoň dva centimetry. Mělo by to vypadat jako tady na fotografii:
Nyní si vyzmeme druhou polovinu těsta a opět jí na fólii vyválíme na kruh (cca 30 cm) a přiložíme jej přes naší placku se špenátem. Vezmeme si vidličku a pečlivě jí budeme přitlačovat okraje koláče k sobě (vrchní placku ke spodní přimačkáváme vidličkou, tedy jejími zoubky). Vezmeme si menší misku a lehce jí přitlačíme k místu, kde máme středovou kupičku špenátu, jako na fotografii:

Kolem misky propícháme vidličkou takový lem. Poté uděláme slunci paprsky. Misku necháme ležet uprostřed koláče a budeme nakrojovat od kraje až k misce. Poté každý paprsek chytíme za konec a otočíme o 90 % (prostě jím zakroutíme). Celý koláč pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C po dobu 30 minut.
Hodnocení: Poměrně efektivní designově, já ovšem doporučuji přidat dva stoužky česneku. Celkově mi přišel recept takový málo chutný. Každopádně doporučuji na oslavy nebo pro děti. Prostě všude, kde budete chtít udělat parádu.
Body: 4/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).