Tiramisu do skleničky

Presso, amaretto, mascarpone krém a trocha kakaa na povrchu…prostě tiramisu. Tradiční italský dezert, který si Češi bohužel často přizpůsobují podle svého. Nicméně, v mém receptu žádné pomazánkové máslo a podobné hrůzy nečekejte. Předpis je vytvořený pro přibližně 4 porce tiramisu servírovaného v jednotlivých skleničkách či mističkách. Pokud byste si chtěli připravit tiramisu klasicky do pekáčku a následně jej krájet na porce, zvolte dvojnásobnou várku ingrediencí v receptu. 

Připravte si:

  • 3 žloutky
  • 80 gramů třtinového cukru
  • 250 gramů mascarpone
  • 150 mililitrů silné kávy (ideálně espresso)
  • 250 mililitrů smetany ke šlehání
  • 2 lžíce amaretta (v případě nouze lze nahradit i rumem)
  • 200 gramů cukrářských piškotů
  • semínka z půlky vanilkového lusku
  • kakao na posypání

Přestože existují recepty, kde se používají žloutky syrové, já je rozhodně doporučuji tzv. pasterizovat. Žloutky si tedy dejte do mísy, přidejte k nim třtinový cukr a dejte je ohřívat na vodní lázeň. To znamená, že mísu položíte na hrnec s vařící se vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo vody. Žloutkovou směs stále prošlehávejte, klidně si k tomu vezměte mixér. Vajíčka by se měla ohřát na cca 60°C, pokud nemáte teploměr, bude to za stálého šlehání trvat cca 6-7 minut.

Mísu po dokončení sundejte z vodní lázně a směs nechte trochu ochladnout. Poté do žloutků vešlehejte po částech mascarpone a také semínka z vanilkového lusku. Směs zakryjte potravinářskou fólií a dejte vychladit do lednice.

Jakmile je směs opravdu vychladlá, vezměte si druhou mísu a vyšlehejte v ní smetanu ke šlehání. Šlehačku následně po částech a velmi zlehka vmíchejte do vaječné směsi. Tímto máte krém hotový.

Do menší misky si připravte espresso nebo jinou silnou kávu a přilijte k němu amaretto či případně rum.

Nyní se můžete pustit do kompletace tiramisu. Připravte si vhodné misky nebo skleničky. Cukrářský piškot v případě potřeby rozlomte na žádoucí velikost, namočte v kávové tekutině a vložte na dno nádobky. Na piškot navršte několik lžic krému, opět namočte piškot, pokračujte krémem atd. Poslední vrstva by měla být tvořena krémem.

Povrch tiramisu posypte kakaovým práškem. Dezert uložte nejlépe přes noc do lednice a následně podávejte.

V lednici vydrží v dobré kondici přibližně tři dny.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).