5. a 6. měsíc miminka: Erik

Opět jsem se rozhodla v tomto deníčku spojit dva erikovy měsíce. Tentokrát to bude pátý a šestý. Proč? Obě tyto období si byla vzájemně velmi podobná. Erik je ve fázi, kdy se mu nejvíce líbí na bříšku, je velmi vnímavý, začíná jíst “lidskou” stravu a vyžaduje si stále více a více pozornosti. 

Začneme klasicky rozměry. Erik měl ve svých pěti měsích 6535 gramů a 65 centimetrů. Při prohlídce, která předcházela jeho půl roku, vážil 7085 gramů a měřil 67 centimetrů.

Psycho-motorický vývoj

Bez hraček už se prakticky nikde neobejdeme. Erik miluje svojí hrací podložku (Bright Starts Jammim Jungle), hračky pro malé děti (Lamaze, FisherPrice) a taky všechny možné “nehračky”, na které dosáhne. Obzvlášť miluje například pytlík s vlhčenými ubrousky a zabaví se s ním na dlouhé minuty. Velmi dobře se mi u obou kluků osvědčily gumové měkké nafukovací kostky, které různě mačká, ale nemůže si s nimi ublížit.

Oblíbená poloha je stále na zádech. Bez problémů se otáčí na bříško přes oba boky, zpět na záda je to zatím spíš náhoda doprovázená pořádným žuchnutím.

Jeho puse aktuálně nic neunikne, všechno musí ochutnat, ožužlat a oslintat.

Poslední týden 6. měsíce se už vehementně snaží podsunout si nožičky pod tělo, aby mohl začít pérovat na kolínkách. Zatím se spíš rozčiluje, než by se mu to povedlo. Co mu naopak jde velmi dobře, je pivotování kolem své osy, natahování se pro hračky a jejich držení v obou dlaních.

Z hlediska řeči vydává zvuky – GRRR, áááá. Úplně nejraději se velmi nahlas vyjadřuje, když jsme na nějaké akci mezi lidmi nebo třeba na nákupu. Je schopen vyhledat pohledem osobu, jejíž název se řekne (MÁMA, TÁTA, brácha). Umí dělat paci, paci. Rád předvádí svou ohebnost a dává si nohu do pusy, sundává si s oblibou sám ponožky.

Strava

Od ukončeného 4. měsíce jsem začala Erikovi zavádět první příkrmy, začínali jsme mrkví a dýní, pokračujeme ovocem. Více se tomuto tématu budu věnovat v samostatném příspěvku zaměřeném přívě na příkrmy.  Během 5. měsíce (konkrétně 4,5 měsíce) začal Erik večer před spaním jíst také první kaši. Zatím dáváme stejně jako u Saši nemléčnou kaši na dobrou noc od Sunárku s příchutí banánu. Miluje jí a každý večer se pravidelně v 6:00 hlásí o pořádnou dávkou. Připravuju jí klasicky do misky a dávám mu jí na lžičku. Kromě toho je v noci a dvakrát denně stále kojený a večer si dává také jednu dávku mlíčka Sunar Complex.

Jako dobrůtku mezi jednotlivými jídly a taky zábavu dávám Erikovi taky kukuřičné křupky (bez příchuti, soli, cukru ad).

Zdraví

Oba zmíněné měsíce čekalo Erika jedno očkování. Nejprve to na začátku pátého měsíce byla první dávka Sinflorixu, poté na začátku šestého druhá dávka Hexy.

S příchodem hezkých letních dní se nám konečně začaly vyhýbat rýmy a kašlíky. Co se u Erika naopak objevilo byl ekzém na tvářích. Poprvé se objevil po první dávce hexavalentní vakcíny, podruhé po první dávce Sinflorixu. Nejprve jsem tomu nedávala přímou souvislost a přikládala jsem vinu spíše většímu pocení a horku, ekzém se však objevil i po druhé dávce hexy, takže to bude nejspíše vedlejší reakce. Nicméně po dvoutýdenním ošetřování a šetrém otírání tváří se vždy ztratil.

První spaní mimo domov

Na začátku sprna nás čekal i první větší výlet mimo domov. Vyrazili jsme autem na tři dny na jižní Moravu. Čtyřhodinovou cestu zvládl Erik bez problémů. Dal si během ní jednu dávku mlíčka, snědl jednu ovocnou kapsičku a polovinu jí prospal. Sebou jsme mu brali cestovní postýlku, za kterou jsem byla opravdu ráda. Objednávala jsem jí z Lidlu a musím říct, že posloužila opravdu skvěle. Erik měl své zázemí a já jsem byla v klidu, že se nikam neskutálí.

To je z Deníčku miminka za 5. a 6. měsíc všechno. Na další dávku aktualit se můžete těšit opět za měsíc.

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).