Voňavý levandulový sirup

Jako milovnici Provence mi doma nemůže chybět voňavá levandule. Letos se jí urodila hromada a já si mohla nasušit do zásoby a konečně jsem se pustila taky do přípravy dokonalého a velmi jednoduchého levandulového sirupu. Výborně se hodí jako přísada například při přípravě domácích limonád nebo jen tak s vodou jako perfektní ochucovadlo. 

K přípravě 2 litrů sirupu si připravte:

  • 2 hrsti levandulových květů i se stonky
  • 1 litr vody
  • 1 kilogram cukru krupice
  • 3 lžičky kyseliny citronové
  • 1 citrón v  BIO kvalitě

Levanduli zbavíme trávy, případných broučků a opláchneme jí. Následně stonky nastříháme na polovinu a vložíme společně s květy do větší nádoby. Litr vody si důkladně převařte, nechte mírně zchladnout a zalijte jím levandule. Citron nakrájejte na kolečka a přidejte je do nádoby společně s třemi lžičkami kyseliny citronové. Lehce promíchejte, zakryjte čistou utěrkou a nechte minimálně 24 hodin odležet.

Další den si vyložte sítko plátýnkem nebo čistou utěrkou a směs přes ní proceďte. Vzniklou tekutinu pomalu ohřívejte, do teplé přidejte kilogram cukru a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vypněte.

Hotový sirup plňte ještě horký do uzavíratelných lahví, které nejprve vylijte vroucí vodou, aby se zničily případné bakterie. Zavíčkujte a uložte na tmavé a chladné místo, například do spíže nebo do sklepa.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).