4. měsíc miminka: Erik

Čtvrtý měsíc byl u Erika opět ve znamení obrovských pokroků směrem kupředu. Opět se vyvíjel, jak v záležitostech motorických, tak komunikačních. Teď již bez obav a problém§ uchopuje hračky, otáčí se na bříško i pivotuje vesele po hrací podložce. Pojďme se na jeho pokroky podívat detailněji.

Na začátek opět uvedu váhy a míry, které byly aktuální k 4.6., tedy k věku 3,5 měsíce. Erik vážil 6335 gramů a měřil 61 centimetrů.

Horka

Erikův čtvrtý měsíc byl ve znamení velmi vysokých teplot. Vzhledem k tomu, že je zimní miminko, stále jsem měla tendence ho trochu více přioblékat. S tím jsem se nyní musela rozloučit. Nejčastějším outfitem se tak stalo body s krátkým rukávem a k němu obvykle pouze plínka. Pokud jsem měla pocit, že má díky horší termoregulaci studenější nožky, přidala jsem ještě ponožky. Prakticky kamkoliv jsme vyrazili, nechyběla nám lahvička s vodou nebo dětským čajem (viz. dále). Erik vysoké teploty zvládala v celku bez problémů, jediným nešvarem, který jej trápil bylo opruzení v ohybech kůže, kterých má jako typicky faldíkaté miminko opravdu dost. Na začervenání kůže nám zatím vždycky stačilo namazat pokožku Sudocremem.

Strava

Erik je i nadále kojený. Během dne i noci se kojí podle potřeby, obvykle je to asi 8x za 24 hodin. Kromě toho stále dostává večer dávku 150 mililitrů Sunar Complex. Jsou dny, kdy je nespokojený i v poledne, proto mu čas od času dopřeju dávku Sunaru i v poledne. Ne každý den je to ale potřeba. Kromě toho mu v teplém počasí dopřávám také tekutiny navíc. Střídám dětský instantní fenyklový čaj od Sunárku a kojeneckou vodu.

Psycho-motorický vývoj

Čtvrtý měsíc byl opět velmi skokový. V jeho polovině se Erik poprvé otočil sám na bříško a od té doby se na něj točí prakticky neustále. Během následujících asi 14 dní zdokonalil boční přechod přes rameno a pase tak koníčky prakticky kdykoliv chce. Trochu zatím bojuje s přechodem zpátky, to se obvykle neobejde bez rány hlavou o podložku. Proto pořád kontoroluju, aby se mi nesvalil na podlahu a měl pod sebou pěnové puzzle.

Poslední čtyři týdny sebou přinesly taky velké kroky ve vnímání prostoru a koordinaci ruky a oka. Nyní je již Erik schopen uchopit celkem přesně předmět, který ho zajímá. Když pase na bříšku, natáhne po hračce i ruku.

Stejně jako byl Alex, je i Erik velmi urputný a cílevědomý. Jakmile se pro něco rozhodne a nejde mu to, je schopen se vztekat a rozčilovat a snažit se stále dokola, jestli se mu to náhodou nepovede.

Hračky

Právě v tomto měsíci Erik využíval na 100% hrací podložku. Máme barevnou od Bright Starts ověšenou hračkami pro nejmenší od Lamaze a Fisher Price. Je schopný pivotovat dokolečka a tahat a hrát si se všemi hračkami. Zatím je stále nejoblíbenější kočka od Lamaze, následovaná Lamaze dráčkem a látkovou quiet book z Ikea.

Zdraví

Ani tento měsíc se Erikovi nevyhnula rýma. Opět si jí předali s Alexem, který ji přinesl s kašlem ze školky. Naštěstí se nám jí podařilo zbavit dříve, než musel Erik na očkování. Tentokrát ho čekala první dávka hexa vakcíny. Měla jsem z ní trošku obavy, u Alexe jsme očkovali šetrnější Pediacel, naštěstí neměl Erik žádnou nežádoucí reakci.

Dalším očkováním bude příští měsíc Priorix, takže Vám zase poreferujeme, jak to Erik všechno zvládnul.

 

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).