Sirup z květů černého bezu

Máte rádi sirupy? Tady na blogu jsem vám již přinesla recept na několik šťáv, ať už ovocných, nebo bylinkových. Černý bez je pro kuchyňskou přípravu velmi zajímavá rostlina. Využít můžete její květy i plody. Můžete připravovat sirupy, smažit nebo dělat třeba výtečný sekt. My se dnes pustíme do sirupu z květů, který je v naší domácnosti už roky velmi oblíbený.

Připravte si:

  • 30 květů černého bezu
  • 2 litry vody
  • 2 kila cukru krupice
  • 4 lžíce kyseliny citronové Dr. Oetker
  • 2 pytlíky Sirupfix Dr. Oetker
  • 2 BIO citrony nakrájené na plátky

Natrhejte si květy bezu. Vybírejte takové, které jsou hezky bílé, nejsou okousané nebo narezlé. Doma je důkladně propláchněte, zbavte případných broučků a nechte na čisté utěrce chvíli okapat.

Převařte si dva litry vody a nechte je vychladnout. Do ochladlé vody potopte omyté květy a také citrony nakrájené na tenká kolečka. Hrnec zakryjte utěrkou a nechte 15-20 hodin louhovat. Takto připravený nálev po uplynutí doby přeceďte přes sítko vyložené plátýnkem.

Vzniklou šťávu dejte na plotnu a nechte ohřát (nevařte), do horkého sirupu vmíchejte cukr, kyselinu citronovou a také přípravek Sirupfix od Dr. Oetkera. Ten zajistí, že Vám sirup vydrží v dobré kvalitě a také jej mírně zahustí. Horký sirup plníme do čistých lahví, zašpuntujeme a uložíme na tmavé chladnější místo, nejlépe třeba do spíže.

Sirup vydrží při dobrých skladovacích podmínkých klidně i rok.

 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).