Domácí paštika s mandlemi

Paštiky se v naší domácnosti téměř nekupují. Klasickou játrovku z hliníkového kelímku jsem neměla v ruce už roky. Nejen, že nemají dobrou chuť, ale jejich struktura připomíná spíš šedavou hmotu, než cokoliv jiného. Čas od času si ale připravím domácí variantu paštiky z kuřecích jater, doplněnou troškou bílého vína a mandlovými lupínky. Její chuť je s kupovanou nesrovnatelná a krásně se roztírá.

Připravte si:

  • 500 g kuřecích jater (odzkoušeno i s krůtímí játry – výsledek taky velmi dobrý)
  • 200 g másla (změklého)
  • 1 větší cibule nakrájená nadrobno
  • 200 ml vývaru (nejlépe drůbeží)
  • 150 ml bílého vína
  • sůl, pepř
  • 1 lžička tymiánu (v originále zde bylo provens. koření, to u nás doma, ale nikdo nejí)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • hrst nasekaných mandlí
  • volitelně hrst nasekaných sušených brusinek (neslazených)

Játra si očistíme a zbavíme všech věcí, které na nich nemají co dělat. Tedy pryč půjdou všechny provázky, zbytky žluči (ty hlavně) a blanky. Následně játra překrájíme na podobně velké kousky, cca 3-4 cm. Na pánvi si roztopíme kousek másla a přidáme na něj nadrobno nakrájenou cibulku, kterou zpěníme. Jakmile se tak stane, přidáme  překrájená játra, která opeřeme ze všech stran, až zešednou. Nyní osolíme, opepříme a přidáme tymián (ten promneme ještě mezi dlaněmi). Zalejeme bílým vínem (mňam 🙂 – přiznejte se, kdo je stejně jako já, spíše na víno bílé? a také připraveným vývarem. Teď si připravte aluminiovou fólii (alobal) a celou pánev zakryjeme alobalem tak, aby neunikala pára. Samozřejmě, pokud máte pokličku na pánev, použijte jí. Necháme vařit 15 minut, poté alobal sundáme a směs přelejeme do misky s rovným dnem. Přidáme nakrájené máslo a ponorným mixérem rozmixujeme, postupně přiléváme smetanu ke šlehání. Konzistence konečného výtvoru by měla být jako hustší omáčka. Nyní je čas ochutnat…chuť by měla být slanější než jsme zvyklí, během chladnutí totiž trochu >>zplaní<<.
Připravíme si vhodné mistučky, nasypeme do nich trochu mandlí a lžící přiléváme pomalu trochu směsi. Přidáme další brusinky a mandle, zase trochu směsi a tak dále, než se nám nádobka zaplní. Necháme vychladnout, překryjeme fólií a dáme zatuhnout do lednice (nejlépe přes noc). V lednici by měla vydržet cca 5 dní, dá se ale v pohodě zamrazit.
[box]TIP: Do paštiky můžete přidat také trochu sušených brusinek, hezky jí zjemní. [/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).