Grilovaný chřest se sezamem

Jedničkou tohoto jara je pro mě určitě chřest. Já osobně mám raději ten zelený a ačkoliv jsem vám před nedávnem jeden recept z této skvělé zeleniny již přinesla, neodpustím si vás inspirovat ještě jedním nápadem. Na chřestu je skvělá jeho blesková příprava, svěžest a lehkost, díky které se skvěle hodí prakticky ke každé příležitosti. Tentokrát si pro snadnější manipulaci jednotlivé zelené stonky propojíme pomocí špejle, takže vznikne i zajímavý vizuální efekt. 

Opět nezapomeňte na důkladnou přípravu chřestu před tepelným zpracováním. Každý jeden stonek omyjte, odlomte jeho dřevnatý konec a pokud není dostatečně mladý, můžete jeho spodní část také lehce oškrábat škrabkou. U mladých a čerstvých výhonků škrábat nemusíte.

Připravte si:

  • 500 gramů zeleného chřestu (cca 20 výhonků)
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 stroužek  česneku
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • sůl, pepř

Chřest si připravte dle výše uvedených instrukcí. Poté si jej po pěti výhoncích napíchejte vždy na dvě špejle. V menší misce si smíchejte ingredience na potěrku, tedy sezamový olej, sojovou omáčku a také prolisovaný stroužek česneku. Vzniklou hmotou potřete všechny chřestové svazky. Po namazání posypte povrch chřestu ještě sezamovými semínky.

Takto připravený chřest vložte do středně vyhřátého grilu a opékejte z každé strany asi po dobu 5 minut. Po vyndání z trouby ještě podle potřeby osolte nebo opepřete.

Pakliže nemáte k dispozici gril, poradíte si i s obyčejnou troubou. Předehřejte si jí na 220 °C, chřestové svazky položte na plech a zapečte je po obou stranách asi 5-7 minut.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).