Citrónový koláč se sněhovou čepicí

Naše babičky byly v kuchyni mistryně. Slané, sladké, pečené i vařené – to všechno zvládaly na jedničku s hvězdičkou. Kdo z nás by s láskou nevzpomínal na skvělé jablkové, švestkové nebo třeba hruškové koláče? Stejně často, jako mám chuť na tuhle českou klasiku, honí mě mlsná i na nějakou fusion dobrotu – spojení klasické dřívější kuchyně s novými moderními prvky. 

Citronový koláč vystihuje fusion kuchyni naoprosto přesně – klasické křehké těsto pečené v koláčové formě a výtečná pikantní náplň s netradiční citronovou chutí. To všechno schované pod bohatou čepicí z nadýchaného bílkového sněhu…zkrátka dokonalost sama.

Připravte si:

Na těsto:

  • 60 gramů změklé Hery máslové
  • 36 gramů cukr moučky
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 100 gramů hladké mouky
  • 3 lžíce najemno mletých mandlí
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • 1 plátek želatiny
  • 150 gramů změklého másla
  • šťáva z dvou citrónů
  • 2 vejce
  • 100 gramů cukru krystalu

Na sněhovou čepici:

  • 100 gramů vaječných bílků
  • 200 gramů cukru krystalu

Jako první se vrhněte do přípravy těsta. V míse si do pěny vyšlehejte Heru máslovou s 25 gramy prosátého moučkového cukru. Poté do směsi přidejte také semínka z půlky vanilkového lusku a promíchejte. V druhé nádobě si promíchejte hladkou mouku, mleté mandle a zbylý moučkový cukr. Tyto suché ingredience vmíchejte po polovinách do pěny z máslové Hery. Jako poslední vmíchejte do těsta žloutek. Pokud si chcete práci trošku ulehčit, nechte zpracování surovin na robota a hnětací hák. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice na minimálně půl hodiny odležet.

Po vychlazení  si dejte předehřát troubu na 160 °C. Těsto vyjměte z lednice, rozbalte a vyválejte válečkem na pomoučeném vále. Placku opatrně přemístěte do koláčové formy, rozprostřete ho, popíchejte vidličkou a zakryjte pečícím papírem. Na ten dejte nějakou zátěž (například fazole, hrách nebo čočku) a vložte na 16 minut do vyhřáté trouby. Pak papír i s luštěninami sundejte a koláč dejte dopéct ještě na dalších 15 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout.

Plátek želatiny si dejte nabobtnat do studené vody. V kastrůlku smíchejte vejce s cukrem a všlehejte i citronovou šťávu. Celou tuto směs vařte za stálého míchání na středním plameni asi 5 minut, dokud nezhoustne. Poté odstavte z plamene a ještě alespoň dvě minuty míchejte.

Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodou a rozmíchejte jí v teplé citronové směsi. Za pomoci tyčového mixéru nakonec zašlehejte do krému změklou Heru. Náplň nalijte na vychladlý koláčový korpus.

Jako poslední se vrhněte do přípravy sněhové čepice. Bílky s cukrem dejte do žáruvzdorné mísy, položte jí na kastrůlek s horkou vodou a vytvořte tak vodní lázeň. Bílkovou směs míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezíská krásnou smetanovou konzistenci. Mísu odstraňte z vodní lázně a šlehejte na maximální výkon, než vznikne krásná nadýchaný sníh. Finální fázi poznáte podle toho, že bude hmota při zkoušce prstem hřát (nesmí být horký). Sníh rozprostřete po celém povrchu koláče a dejte ho na několik minut zapéct  do trouby. Místo zapékání můžete použít také flambovací pistoli a sníh s její pomocí zapéct.

[box]TIP: Koláč doporučuji po dokončení nechat přes noc uležet v chladnu. Hezky zatuhne a půjde lépe krájet.[/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).