Pečený losos v papilotě s fenyklem

Miluji ryby a zároveň si uvědomuji, že je rozhodně jejím tak často, jak bych měla. Když už si nějakou tu vodní potvůrku dám, obvykle nemám příliš času nebo nápadů, jak jí připravit. Obvykle si vystačím s pepřem, solí, trochou másla a pánvičkou. Tentokrát jsem si říkala, že je čas na změnu a vydala jsem se směrem k francouzské inspiraci. Velmi specifická chuť fenyklu s bazalkovým pestem a navíc kompletní jídlo z jednoho pergamenového balíčku. Zkrátka super recept.

Připravte si:

  • 4 porce lososa (kousky o výšce cca 2 centimetry a šířce cca 8 centimetrů)
  • 1 menší bulva čerstvého fenyklu + lístky z ní
  • nastrouhaná kůra z jednoho bio citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky drceného pepře
  • 1/2 lžičky fenyklových semínek
  • 6 středních brambor
  • 4 lžičky bazalkového pesta

Filé z lososa zbavte kůže a rozdělte na čtyři porce. Z fenyklové bulvy odstraňte lístky a dejte si je bokem. Fenykl nakrájejte na tenké proužky. Brambory si důkladně omyjte a nakrájejte na opravdu tenká kolečka. Fenyklové lístky nasekejte nadrobno na dejte na talíř, přidejte k nim ještě sůl, pepř, citronovou kůru a taky fenyklová semínka. Kousky lososa si ve vzniklé směsi obalte z obou stran a odložte na chvíli stranou.

Ustřihněte si čtyři kousky po cca 40-50 centimetrů pečícího papíru. Každý kousek si přehněte napůl. Opět jej rozložte a na jednu ze vzniklých polovin položte čtvrtinu nakrájených bramborových dukátků, přidejte čtvrtinu krájeného fenyklu a lehce osolte a opepřete. Nahoru pak položte okořeněný kousek lososa. Půlku papíru pak přehněte přes náplň a po celém obvodu ohněte okraje tak, aby vznikl uzavřený balíček.

Troubu si předehřejte na 220°C a poté do ní vložte papilotové kapsy na cca 15-20 minut. Já osobně doporučuji po uplynutí této doby vyzkoušet, zda už jsou brambory měkké. Jejich příprava je totiž na receptu nejdelší. Servírujte v rozevřeném pečícím papíru a před podáváním potřete lososa lžičkou bazalkového pesta.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).