Vanilkový creme brulee

Na přípravu klasického francouzského dezertu creme brulee jsem se chystala dlouhou dobu. Ne snad, že byla tak náročná, ale postrádala jsem jednu podstatnou pomůcku – flambovací pistoli. Tu mi letos přinesl Ježíšek, takže jsem se nenechala dlouho pobízet a vrhla se na inkriminovaný recept. Pokud milujete smetanu, vanilku a karamel, je créme brulee přesně to pravé pro vás. 

Dezert je velmi variabilní a jeho mléčnou složku můžete různě měnit. Já jsem v receptu používala dvě různě tučné smetany, je však možné použít celý podíl nahradit pouze smetanou ke šlehání nebo jednu polovinu  zaměnit například třeba jen za mléko.

Připravte si:

  • 250 mililitrů smetany 12%
  • 250 mililitrů smetany 30% a více
  • 4 velké žloutky
  • 70 gramů cukr krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • cukr krupice na karamel

Do kastrůlku si dejte oba druhy smetany. Vanilkový lusk podílně rozřízněte, vyškrábněte z něj semínka. Ta vložte do smetany, stejně jako celý vyprázdněný lusk. Dejte na sporák vařit. Za občasného míchání přiveďte smetanu těsně pod bod varu (cca 90°C) a odstavte z plotny. Z tekutiny vylovte zbytek vanilkového lusku.

Do misky vložte žloutky (ty by měly být z co největších vajec, aby byl krém dost hustý) s cukrem a důkladně vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Pomocí metličky šlehejte pěnu a po částech přilévejte a vmíchávejte teplou smetanovou směs. Výsledek přemístěte do hrnce, vraťte na velmi malý plamen a za stálého a intenzivního (!!!) míchání ještě nechte tak 3-4 minutky provařit. Pozor, plamen musí být opravdu malý a míchat musíte skutečně důkladně. Může se vám totiž lehce stát, že byste měli místo dezertu, sladká míchaná vajíčka.

Připravte si cca pět misek o objemu asi 1,5 dcl. Do každé nalijte dostatečné množství tekutiny. Naplněné misky pak vložte do pekáče, který naplňte vodou. Ta by měla dosahovat do více, než poloviny výšky misek. Vložte do vyhřáté trouby na 160°C a pečte asi 25-30 minut. Po upečení nechte dezert dojít v miskách obklopených teplou vodou v pekáči a poté nechte vychladnout.

Na závěr musí přijít samozřejmě karamel. Povrch každého “pudinku” posypte lžičkou cukru krupice. Vezměte si flambovací pistoli a roztavte ho na hnědý karamel. Pokud nevlastníte pistoli, postačí vám obyčejná starší lžíce. Vyberte takovou, u které vám nebude vadit, že změní navždy svou barvu. Nahřejte jí důkladně nad ohněm a několikrát přiložte na cukr. Ten se teplem opět hezky roztaví.

Créme brulee je zkrátka klasika, o které každý z nás minimálně slyšel. Jeho příprava je až překvapivě snadná. Pokud se vám podaří správně svařit smetanu a vejce neusmažíte už na plotně, máte téměř jistý výsledek. Já jsem si pro příště odnesla ponaučení, že se musím naučit pořádně pracovat s flambovací pistolí. Některá místa na pudinku jsem měla totiž téměř spálená a na jiných se mi vrstva cukru ne a ne rozpustit. 

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).