Nejlepší kynutý houskový knedlík

Houskový, bramborový nebo třeba třeba karlovarský? Který knedlík máte nejraději? U mě se výběr obvykle řídí podle toho, k čemu má jako příloha posloužit. V každém případě naprostou klasikou a jistotou je ten houskový. Dokážete si bez něj představit poctivý guláš nebo svíčkovou? Já rozhodně ne. 

Často slýchám argument – proč zbytečně trávit čas nad přípravou domácího knedlíku, když si můžu jeden bezpracně koupit v obchodě? Já vždycky odpovídám, pokud jsi to nevyzkoušel, nepochopíš. Domácí knedlík je mnohem nadýchanější, chutnější a nemáte z něj ten šíleně odporný umělý pocit v ústech. Myslím, že to jako důvod úplně stačí.

Možná, se vám může zdát, že na přípravě knedlíku nic není. Já osobně znám hned několik lidí, kteří by si na ni netroufli. Pokud mezi ně nepatříte, určitě mi můžete dolů do komentářů napsat váš oblíbený recept na přípravu této přílohy.

Připravte si:

  • 1 kilogram polohrubé mouky 00
  • 500 mililitrů vlažného mléka
  • 20 gramů droždí/2 balení sušeného droždí
  • 1 starší rohlík
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru

Nejprve se vrhněte na kvásek. Do misky si rozlámejte droždí, přidejte cukr a lžíci mouky. Trošku promíchejte a nechte na teplém místě chvíli rozpustit. Jakmile se z droždí stane kašička, zalijte jí vlažným mlékem a s pomocí metličky tekutinu důkladně rozšlehejte. Dále si připravte do větší mísy mouku, sůl a vajíčka. K této sypké směsi přidejte vytvořený kvásek, důkladně pomocí vařečky propracujte, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1,5 hodiny kynout.

Vlastníte li domácí pekárnu, všechny suroviny nasypte dovnitř a zapněte program TĚSTO.

Po vykynutí rozdělte těsto na 4 díly. Z každého vytvořte pravidelnou šišku a nechte na válu ještě alespoň deset minut kynout. V širším hrnci si dejte vařit dostatek vody, jemně jí osolte a vkládejte do ní po jednom vytvořené knedlíky. Každá šiška se bude vařit 20 minut, 10 minut z jedné strany a deset ze strany druhé.

[box]TIP: Po vytažení z horké vody popíchejte povrch knedlíku vidličkou, aby mohla vyjít horká pára. Pokud potřebuje knedlík uchovat i po vychladnutí, uložte jej do mikrotenového pytlíku a dejte do lednice. Můžete ho také bez obav zamrazit.[/box]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).