Domácí párky

O tom, že jsou uzeniny nezdravé, se ví už dlouho. V poslední době se tento fakt připomněl díky výsledku analýzy Světové zdravotnické organizace, která označila tyto potraviny za rakovinotvorné. Za všemi negativními tvrzeními stojí hlavně obsah tzv. rychlosoli ve všech uzeninách. Rychlosůl (praganda) je dusitanová směs, která napomáhá prosolení masa, udržení jeho hezké barvy a zachování chuti. My si dnes ukážeme, jak se uzeninám nemusíme vyhýbat. Vyrobíme si je doma a obejdeme se bez rychlosoli, takže můžeme párky uvařit bez obav třeba dětem :). A věřte, za tu trochu potu to stojí :).

Připravte si:

  • 500 gramů vepřového boku
  • 250 gramů hovězího předního
  • 250 gramů vepřové plece
  • 200 gramů nasekaného ledu
  • 3 stroužky česneku
  • 20 gramů soli
  • lžička mleté sladké papriky
  • půl lžičky muškátového oříšku
  • pepř dle chuti
  • 5 metrů kolagenního střeva o průměru 21 mm
Nejprve si každý druh masa zvlášť nameleme mlýnkem na maso. Do robotu si dáme promíchávací metlu a necháme smíchat hovězí přední s vepřovou plecí a následně po částech přidáváme ledou tříšť. Tu si uděláte rozmixovaním kostek ledu v mixéru nebo ji můžete koupit například v Makru. Led je důležitý proto, aby se nám maso lépe spojilo. Když máme vmícháno, přidáme namletý vepřový bok. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, muškátový ořech, papriku a necháme v robotu asi deset minut promíchávat.
Poté si připravíme nástroj, kterým budeme párky plnit. Buďte si na robot nebo na ruční masový mlýnek připevníte speciální nástavec na plnění klobás a párků, který bývá běžnou součástí těchto strojů, nebo si připravíte ruční pistoli na plnění párků či vytlačování cukroví. Na nástavec, který jsme na mlýnek připevnili, nebo na píst na pistoli, navrstvíme co nejvíce střeva. Tedy jednoduše si jeho začátek navlékneme na trubičku a postupně ho natahujeme na píst tolik, kolik se nám vejde. Střevo se nám hezky nařasí. Když máme plno, konec ustřihneme a zauzlujeme. Info ke střevům – já používám střeva kolagenní, která se dají výborně jíst a jsou měkká. Navíc nepocházejí ze zvířat. Kupovala jsem je zde.
Pistoli si naplníme masovou směsí (nebo jí dáme klasicky do plnění mlýnku) a točením pomalu plníme střevo. Cca asi po 15 cm střevo třikrát kolemdokola otočíme a máme párek. Takto postupujeme až do konce střeva, kde ho zavážeme potravinářským provázkem.
Nyní je vhodné párky vyudit. Udí se pouze při mírné teplotě asi 10 až 15 minut. Pokud nemáte udírnu, doporučuji vám dát si do vyššího hrnce misku vytvarovanou z alobalu a na ní nasypat piliny. Když zapálíte pod hrncem oheň a zavěsíte párky například na vařečku nad piliny, můžete si udit klidně i přímo v kuchyni. Když máme vyuzeno, hned párky přemístíme do studené vody. Díky tomu bude střívko měkké a pružné.
Párky vydrží v lednici asi 3-4 dny. Dají se bez problémů také zamrazit.
Hodnocení: Dá to hodně práce, uznávám. Ale…stojí to za to. Párky jsou chutné a můžete je různě obměňovat kořením nebo poměry masa.
Body:4/5

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním uvedených osobních údajů. Tyto budou užity pouze pro potřeby majitele blogu (například při výhře v soutěži).